Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 1 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Welk speeltype is jouw kind? (en welk speelgoed past daarbij)

Heb je weleens nagedacht over welk speelgoed er eigenlijk bij jouw kind past? Want naast dat een ingewikkeld bordspel nog niet zo geschikt is voor een kind van vier, kun je ook rekening houden met het speeltype dat jouw kind is. Speelgoeddeskundige Marianne de Valck onderscheidt vier speeltypen en vertelt welk speelgoed bij ieder type past.

Voor een kind van voer dat opgaat in zijn doen-alsof-spel, is een trapauto, een poppenservies of een keukentje over het algemeen een prima cadeau. Maar naast te kijken naar de speelontwikkeling qua leeftijd, kan ook rekening worden gehouden met de aard van het kind en de manier waarop het speelt. Speelgoeddeskundige Marianne de Valck heeft daarom vier speeltypen opgesteld.

Vier speeltypen

De verdeling is globaal, benadrukt De Valck met klem. ‘Geen kind is natuurlijk hetzelfde. Toch kan deze verdeling een prima hulpmiddel zijn bij het kopen van speelgoed.’

1. Rauwer

Een rauwer is een doener, wil actie en heeft vooral oog voor grote lijnen. Een rauwer heeft ruimte nodig, is snel enthousiast maar kan zich moeilijk lange tijd concentreren. Rauwers maak je niet blij met fröbelspul als ministeck; groot, actief en kortdurend speelgoed is wel aan hen besteed. Speelgoed dat direct reacties geeft (pistooltjes, een microfoon), speelgoed waarmee ze nadrukkelijk aanwezig zijn en kunnen laten zien wat ze in huis hebben, en speelgoed waarmee ze kunnen sjouwen, klimmen en geluiden maken.

Speelgoed voor rauwers: trampoline, constructiespeelgoed met snel resultaat zoals K’nex. Een tafeltennistafel, skeelers, microfoon of basketbal met net.

2. Douwers

Douwers zijn uitvinders, puzzelaars. Ze kunnen moeite en geduld opbrengen en gaan langer door. Ze zijn origineel, kunnen goed zelfstandig spelen en willen alles leren en begrijpen. Typisch speelgoed voor een douwer zijn spelletjes waar strategie en inzicht voor nodig zijn. Ook speelgoed met veel mogelijkheden zal hen bekoren, evenals speelgoed dat hen uitdaagt tot onderzoek en uitproberen.

Speelgoed voor douwers: strategiespelen als Monopoly, Stratego of Kolonisten van Catan. Een goocheldoos, Memory, constructiespeelgoed waar meer geduld voor nodig is zoals Lego. Een knutseldoos of puzzel.

3. Schouwers

Schouwers gebruiken al hun zintuigen en zijn gericht op details en uiterlijkheden. Ze houden ervan te dromen en te fantaseren, genieten van emoties en zijn vaak introvert. Schouwers zijn graag creatief met bijvoorbeeld kralen of schmink, speelgoed dat zacht, mooi, lief is of muziek maakt.

Speelgoed voor schouwers: muziekdoosje, klei, kleine poppetjes of figuurtjes, kralen, schmink, Ministeck.

4. Bouwers

Bouwers zijn ondernemers, regelaars. Ze zijn sociaal, praktisch en inventief: alles is bruikbaar om mee te spelen. Ze maken graag afspraken en regels. Resultaten zijn belangrijk voor bouwers. Ze houden er van verhalen na te spelen. Daarom is een kassa, een telefoon of een kist met verkleedkleren prima speelgoed voor hen.

Speelgoed voor bouwers: poppenkast, verkleedkleren, speeltent, telefoon, kassa om winkeltje te spelen of keukentje.

10 originele cadeautips voor als je geen speelgoed cadeau wil geven aan je kids

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.