Gina Koninkx
Gina Koninkx Schoolkind 19 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Wat als de wendagen op de basisschool een regelrechte ramp waren voor je kind?

Veel ouders kiezen ervoor om hun kind al een aantal dagen te laten wennen op de basisschool. Deze wendagen vinden plaats vlak voor de vierde verjaardag van het kind en zijn bedoeld om de kinderen vast een idee te geven van wat ze te wachten staat op de basisschool. Zo zien ze het gebouw vast, kijken ze vast mee in hun klasje en zien ze de juf of meester.

Wendagen op de basisschool

Voor het eerst naar de basisschool gaan is ontzettend spannend voor je zoon of dochter. Ineens is je kleintje geen kleintje meer en zal hij of zij binnenkort dagelijks naar school gaan. Om alvast te wennen aan deze plek kun je gebruikmaken van wendagen, maar wat als dit een totale ramp is bij jouw kind?

Ten eerste is het goed om te weten dat jouw kind in dat geval niet de enige is. Ook wendagen brengen de nodige spanning met zich mee. Dat kun je al van te voren merken aan een slechtere nachtrust van je kind, meer ongelukjes met plassen en poepen of sterker naar jou toe trekken dan normaal. Dit is absoluut niet raar en hoort er bij.

Het zijn ‘maar’ wendagen

Wat wel goed is om je te realiseren is dat de wendagen maar wendagen zijn. Dit zegt helemaal niks over hoe het straks zal gaan als je kind eenmaal echt begint op de basisschool. De wendagen zijn daarnaast nou eenmaal bedoeld om tja, te wennen.

Het haalt namelijk de spanning weg die je kind anders op de eerste ‘echte’ schooldag had kunnen ervaren. Dit maakt de overgangsperiode wat aangenamer voor ze. Niet gek dus, dat juist de wendagen voor de nodige tranen (én drama) zorgen bij jouw kindje.

Wist je dat je naast het inplannen van wendagen nog veel meer kunt doen voor je kind om de spanning van de eerste schooldag weg te nemen? Gaat je kind binnenkort naar de basisschool? 5 x boeken ter voorbereiding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.