Redactie
Redactie Mentale gezondheid 4 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Na de vakantie wennen in een nieuwe groep, zonder vrienden of vriendinnen. Hoe doet je kind dat?

antwoordAls je kind na de vakantie in een nieuwe groep start, is het soms niet gelukt om bij vrienden en vriendinnen terecht te komen. Of je kind begint op een nieuwe school. Hoe kun je je kind ondersteunen om te wennen in een nieuwe groep?

Wennen in een nieuwe groep, zonder vrienden

Het vormen van een nieuwe groepsindeling is voor leerkrachten vaak een enorme puzzel. Met veel verschillende aspecten wordt rekening gehouden om een zo evenwichtig mogelijke groep te vormen: verdeling meisjes-jongens, eerlijke verdeling van de kinderen met speciale zorg en de rustige en drukkere typpetjes. Daarnaast probeert men rekening te houden met vriendschappen, hoewel dit vaak op de laatste plaats komt.

Soms gebeurt het dan toch dat je kind pech heeft. De groepsindeling is vaak definitief en de kans dat er vanwege vriendschappen alsnog geschoven wordt, is klein.

https://www.jmouders.nl/wennen-in-nieuwe-groep-zonder-vriendinnen/

Toch is dit ook een mogelijkheid voor je kind om te leren. Bedenk het volgende

  • Waardevolle vaardigheden voor elk mens zijn het kunnen sluiten van vriendschappen, deze onderhouden en vriendschappen kunnen loslaten. Deze vaardigheden zijn ook voor je kind goed om te ontwikkelen. Ze zullen hier de rest van haar leven profijt van hebben.

Als ouders sta je langs de zijlijn en kun je geen vriendschappen organiseren voor je kind. Toch kun jij je kind helpen. Hoe?

  1. Leg je als ouder neer bij het feit dat de groepsindeling definitief is. Geef je kind vertrouwen dat het hem of haar lukt om nieuwe vrienden te maken. En dat het ook spannend en interessant kan zijn om in een heel nieuwe groep terecht te komen.
  2. Je kunt met je kind afspreken dat jullie samen moeite gaan doen om speelafspraakjes te blijven maken. Bespreek de afspraak met de betreffende moeder.
  3. Richt je niet alleen op eventuele vriendschappen die er al zijn met kinderen uit andere klassen. Het is voor je kind juist belangrijk dat het aansluiting gaat vinden bij kinderen uit haar nieuwe klas. Geef je kind de tijd om deze kinderen te leren kennen.
  4. Geef je kind het vertrouwen dat er leuke kinderen in haar nieuwe klas te vinden zijn. Geef je kind vertrouwen. Jonge kinderen hebben enorme voelhorens voor wat hun ouders denken, voelen en vinden. Wees dus voorzichtig met negatieve opmerkingen over het nieuwe schooljaar.
  5. Bespreek met je kind dat jullie eens gaan bekijken hoe het de eerste weken bevalt en wie er aardig zijn volgens je kind. En denk dan samen na over hoe je zo’n aardig kind eens kan uitnodigen.
  6. Een kind met zelfvertrouwen en voldoende gevoel van eigenwaarde maakt makkelijker vrienden én maakt zich ook minder zorgen wanneer dit wat meer tijd kost. Je kunt je kind dus het beste helpen door niet te veel te praten maar vertrouwen in je kind uit te stralen. Wanneer je merkt dat je kind het moeilijk heeft, kun je het troosten, een luisterend oor bieden en het vertellen dat je je kind zal helpen als ze zich verdrietig voelt.
  7. Bedenk dat je kind door deze ervaringen sterker zal worden. Het worstelen met vriendschappen is iets waar ontzettend veel kinderen mee te maken hebben. Voor ouders erg moeilijk om aan te zien maar voor kinderen zijn het belangrijke levenslessen.

https://www.jmouders.nl/voor-jongeren-zijn-berichtjes-en-voice-memos-het-nieuwe-bellen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.