Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 19 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is wereldwijd het meest gezochte kinderboek op Google

We kennen allemaal de ‘groten der aarde’ als het aankomt op kinderboeken. Denk aan de boeken van Roald Dahl of de Harry Potter-boekenreeks. Maar wat is wereldwijd nu het populairste kinderboek? Onderzoekers probeerden dat vast te stellen door te kijken naar het zoekgedrag van mensen op Google.

Onderzoekers van My 1st Years hebben Google-gegevens gebruikt om het aantal zoekopdrachten naar meer dan 370 populaire kinderboeken in 181 landen in het afgelopen jaar te analyseren. Daaruit bleek dat Alice in Wonderland wereldwijd door mensen het meest wordt gezocht, met meer dan 587.000 zoekopdrachten naar het grillige verhaal van Lewis Carroll.

Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1865 en is een van de bekendste boeken uit het Victoriaanse tijdperk, en een boek dat zijn populariteit sinds de release heeft behouden. Alice in Wonderland werd vervolgens vertaald in 174 talen, waardoor wereldwijd veel wordt gelezen.

Meest gezochte kinderboek op Google

Op de tweede plek staat het donkere fantasyboek Coraline van Neil Gaiman uit 2002. Met iets meer dan 572.000 zoekopdrachten. Dit boek is vooral populair in Australië, de Verenigde Staten en Peru. Het boek werd in 2009 verfilmd als animatie, met Dakota Fanning als vertolking het titelpersonage. Leuk om te weten: de titel Coraline komt voort uit een simpele spelfout van de naam ‘Caroline’.

Op plek drie en vier staat misschien wel werelds bekendste kinderboekenschrijver Roald Dahl. Hij bekleedt de derde plek met Charlie en de Chocoladefabriek en Matilda staat op de vierde plaats. De wereldberoemde gele beer, Winnie de Poeh staat op de zesde plek. Harry Potter en de Steen der Wijzen staat op een negende plek.

Nederland

In Nederland ziet de top vijf er iets anders uit. Hoewel ook hier Alice in Wonderland op één staat, wordt dit boek gevolgd door Harry Potter en de Steen der Wijzen. Kleine kanttekening: in het onderzoek is gekeken naar Engelse zoektermen terwijl Nederlanders waarschijnlijk eerder de Nederlandstalige titels zullen zoeken. Voor Nederland zal het onderzoek dan ook niet heel representatief zijn.

Hieronder lees je de gehele top tien van wat wereldwijd de meest gezochte kinderboeken zijn:

  1. Alice in Wonderland – 587,280 keer gezocht
  2. Coraline – 572,730 keer gezocht
  3. Charlie and the Chocolate Factory – 419,520 keer gezocht
  4. Matilda – 327,910 keer gezocht
  5. Winnie the Pooh – 324,920 keer gezocht
  6. Shrek – 309,040 keer gezocht
  7. Mr. Men – 288,900 keer gezocht
  8. Harry Potter and the Philosopher’s Stone – 271,110 keer gezocht
  9. Artemis Fowl – 262,790 keer gezocht
  10. Where the Wild Things Are – 240,160 keer gezocht

Heerlijk Harry Potter. Maar voor welke leeftijd zijn de boeken en films het meest geschikt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.