Laura Saija
Laura Saija Scheiden 28 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Wat als je wil scheiden maar je partner niet? Scheidingsexpert Roos Boer geeft antwoord

Wat als je wil scheiden, maar je partner wil koste wat kost bij elkaar blijven? Eindigt het dan altijd in een vechtscheiding of kan er nog aan gewerkt worden? J/M Ouders vroeg het aan relatie- en scheidingsexpert en directeur van KernAanpak Roos Boer.

Roos Boer ziet in haar praktijk vaak dat de ene partner wil scheiden en de ander niet. “Er is altijd één die weg wil en één die wil blijven. Degene die weg wil die heeft dat niet op die dag zelf besloten, maar daar gaat een proces van soms wel jaren aan vooraf. Er gebeurt iets kleins en dat is de druppel.”

Partner wil niet scheiden

Het valt Boer op dat degene die weg wil het vooral over de partnerrelatie heeft en degene die wil blijven over de familie BV. “Degene die weg wil mist intimiteit, samen tijd doorbrengen en gezamenlijke interesses”, vertelt ze.

“Degene die wil blijven, raakt meteen in de stress als de partner over een scheiding begint. Hij of zij heeft het over de kinderen, het huis, de gezamenlijke vakanties en andere dingen die aan de familie BV vast hangen. Die snapt ook wel dat er minder intimiteit is. Maar ja, jullie hebben het toch druk met de kinderen en zijn moe? Jullie hebben inderdaad minder tijd voor elkaar, maar de familie BV loopt toch goed?

Ervoor vechten

Vaak zie je dat degene die wil blijven er ook voor wil vechten, valt Boer op. “Die wil een relatietherapeut inschakelen, terwijl degene die weg wil eigenlijk al uitgecheckt heeft. Ze proberen het toch bij een relatietherapeut, maar na twee gesprekken wordt de relatietherapie stopgezet. De partner die weg wil, zet zich niet genoeg in omdat hij in zijn hoofd al weg is, wat logisch is.

Dan komt meestal de stap dat een stel samen naar een mediator gaat, maar hier zet degene die wil blijven de hakken in het zand. Die zit daar met een ‘jij-wil-dit-toch-zo-graag’-houding. Dit kan onbedoeld het startschot zijn voor een vechtscheiding, omdat beide zich niet gezien en gehoord voelen door de ander.

Uit de situatie ontsnappen

Volgens Boer wil degene die weg wil, vaak ontsnappen aan de situatie. “Uit een situatie willen, is iets anders dan een persoon niet meer leuk vinden. De dynamiek is niet meer leuk, maar stel dat je dat op kunt lossen? In mijn praktijk drukken we op zo’n moment even op de pauzeknop om tot een besluit te komen.

Zes tot acht weken lang wordt het woord scheiden of relatietherapie niet genoemd. Dit doen de partners deels gezamenlijk en deels individueel. Het individuele gedeelte is zeker belangrijk. Ik wil namelijk niet de ene partner aanspreken op zijn aandeel en dat de andere partner dit dan kan bevestigen en kan zeggen: ‘Zie je nou wel’.

Emmer met ellende

In deze weken krijgen we inzicht in van het persoonlijke aandeel van beide partijen. Wat nemen ze mee uit het verleden? Ook kijken we naar wat er mis gaat in de dynamiek binnen een relatie, naar de dingen die vastgeroest zijn. Als laatste moeten we de emmer met ellende zien te legen.

Als je partner steeds de afwas laat staan, terwijl je herhaaldelijk vraagt om dit niet te doen dan krijg je het gevoel dat je niet belangrijk bent. Je partner kan er op zijn beurt weer niet tegen dat je de hele tijd boos wordt over die afwas. Deze emmer moet leeg, anders komt elk gesprek weer op hetzelfde terecht. Terwijl iedereen weet dat het niet over de afwas gaat of een ander steeds terugkomend onderwerp.

Terug naar de kern

Van de mensen die bij mij starten, blijft 80 procent uiteindelijk bij elkaar. Dat komt omdat we het niet hebben over de ruzie van de week, maar we gaan dieper. Terug naar het verleden om te kijken waarom partners elkaar zo triggeren. Is het terecht dat je zo boos op elkaar wordt? Is het wel in verhouding om zo te reageren?

Vaak vergeten mensen dat het heel moeilijk is om een goede relatie te onderhouden. De partner is degene die altijd gezeur over zich heen krijgt. Als we vervolgens de deur uitstappen, zijn we tegen onze collega’s en vrienden wel de beste versie van onszelf. Er staat een immense druk op relaties en gezinnen. Kinderen krijgen terecht veel aandacht en de partner wordt ergens vergeten. De intimiteit staat onder druk, want ouders zijn moe en kinderen vragen veel aandacht.

Partner net zo belangrijk

Ik zeg altijd: ‘Begin je partner eens te groeten zoals je je kinderen groet’. De kinderen worden vaak enthousiast begroet en geknuffeld, terwijl de partner een haastige kus krijgt. De partner hoort net zo belangrijk te zijn.”

Scheidingscoach Roos Boer: ‘Deze 4 fouten maken ouders als ze uit elkaar gaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.