Gina Koninkx
Gina Koninkx Schoolkind 27 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom het óók goed is dat kinderen hun zakgeld uitgeven in plaats van alles op te sparen

Sparen, sparen, sparen. Dat is wat we onze kinderen vertellen. Spaar je centen op zodat je er later iets waardevols en groots van kan kopen. Maar wanneer is dat ‘later’ dan precies? Natuurlijk is het goed dat kinderen leren sparen en verstandig om leren gaan met geld, maar zakgeld is er dus óók om uitgegeven te worden.

Zakgeld leren uitgeven

Dankzij hun zakcenten leren kinderen omgaan met geld. Ontzettend belangrijk, want je wilt dat ze op latere leeftijd financieel verstandige keuzes kunnen maken én dat ze financieel onafhankelijk zijn (van wie dan ook). Sparen is een belangrijk onderdeel van deze opvoeding, maar vergeet niet dat het ook belangrijk is dat kinderen hun zakgeld leren uitgeven.

Van fouten maken leer je

Je kent het zelf ongetwijfeld: misaankopen. Maar waren het niet juist deze aankopen waardoor je leerde om in het vervolg een betere aankoop te doen? Van een goedkopere wasmachine (tja, goedkoop is duurkoop) tot een kek shirtje dat achterin je kast bleef slingeren.

Natuurlijk kunnen kinderen nog niet altijd goede keuzes maken, maar door een miskoop te doen leren ze dat ze in het vervolg misschien wat langer moeten nadenken tot ze wat kopen. Een speelgoedautootje van vijf euro dat na drie keer crossen uit elkaar valt is namelijk niet leuk. Leg ze uit dat ze met wat meer geld een betere auto kunnen kopen de volgende keer. Door er met ze over te praten en uit te leggen hoe ze hun geld hebben uitgegeven, leren ze vanzelf betere inzichten te krijgen als het gaat om geld uitgeven.

Een doel voor ogen

Als je spaart, heb je vaak een doel voor ogen. Let er wel op dat dit voor kinderen haalbaar is. Natuurlijk is het vet om voor een drone van 400 euro te sparen (en dat zal ze uiteindelijk wel lukken als ze over een aantal jaar hun verjaardagsgeld opsparen) maar eer ze die drone dan kunnen kopen vinden ze het misschien zo leuk niet meer.

Wees reëel en laat kinderen van hun eigen zakgeld ook op kortere termijn aankopen doen. Voor dat doel kunnen ze ook hebben gespaard, maar op een wat kortere termijn.

Hoe dan ook is het belangrijk je je kind kennis laat maken met alle kanten van het sparen en uitgeven. Wil je meer lezen over zakgeld? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Een overzicht per leeftijd vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.