Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Voeding en eten 26 nov 2024
Leestijd: 4 minuten

‘Help, mijn kind eet niet als het ziek is’ Voedingsdeskundige Merel geeft tips

Merel is zelf moeder van twee jongens én ze is kindervoedingsdeskundige. Ze weet ons dan ook alles te vertellen over voedzaam, makkelijk en lekker eten met kinderen. Elke week beantwoordt ze een lezersvraag op J/M Ouders. Over alles wat met eten en kinderen te maken heeft. Deze week geeft ze advies over eten en drinken als je kind ziek is.

De lezersvraag: “Het griepseizoen is weer begonnen, merken we ook hier in huis weer. Ik vind dit als ouder altijd extra lastig, omdat mijn kind weinig tot niets eet wanneer hij ziek is. Niet alleen bij griep trouwens, maar ook bij een flinke verkoudheid. Dit was laatst dus al het geval. Hij is ongeveer een week ziek geweest en in die periode wil hij dan eigenlijk niks eten. Dat zorgt ervoor dat hij weinig energie heeft en het herstel voor mijn gevoel langer duurt. Ik weet niet goed hoe ik hiermee om moet gaan en maak me dan dus extra zorgen. Kan ik hier iets aan doen?”

Per jaar kunnen kinderen wel tien keer een flinke verkoudheid oplopen, elke keer weer door een ander virus. Het griepseizoen begint vaak in de winter, zo duurt het luchtwegseizoen van week 40 van het ene jaar tot en met week 20 van het daaropvolgende jaar. De kans is dus groot dat je de komende tijd regelmatig met een snotterend kind thuis zit. Sommige van die kinderen hebben dan geen behoefte aan eten. Kindervoedingsdeskundige Merel geeft hiervoor tips.

Het advies van kindervoedingsdeskundige Merel

Merel kindervoedingsdeskundige ‘Voor de kleine eters’: “Wanneer je kind ziek is en niets wil eten, kan dat als ouder behoorlijk frustrerend zijn. Je wilt natuurlijk dat je kind aansterkt en zich snel weer beter voelt. Maar waarschijnlijk herken je het zelf ook wel: als je ziek bent, zoals bij een fikse verkoudheid of buikgriep, heb je vaak zelf ook niet veel trek. Gelukkig zijn er een paar handige trucjes en tips om je kind toch wat voedingsstoffen binnen te laten krijgen, zonder dat je druk op hem of haar legt.”

Blijven drinken is prioriteit nummer één

“Het allerbelangrijkste bij ziekte is dat je kind genoeg blijft drinken. Bij koorts, overgeven, of diarree verliest het lichaam veel vocht en dat moet weer aangevuld worden. Ik adviseer normaal gesproken kinderen water of thee te laten drinken, maar ik zou als ze ziek zijn zeker een uitzondering maken en ze lekker vruchtensap of een drinkyoghurt (idealiter zonder toegevoegd suiker of zoetstof) geven als ze daar wel zin in hebben. Bijkomend voordeel: de koolhydraten (suikers) geven je kind meteen wat energie!

Je kunt ook ijslolly’s maken van vruchtensap of verdunde drinkyoghurt. Dit helpt zowel bij het binnenkrijgen van vocht als het verzachten van een pijnlijke keel, en veel kinderen vinden het nog leuk ook om een ijsje te kunnen eten.”

Kies voor lichte, vloeibare voeding

“Heeft je kind moeite met het eten van vaste voeding? Kies dan liever voor iets lichters en vloeibaars. Smoothies zijn bijvoorbeeld ideaal: ze bevatten niet alleen vocht, maar je kunt er ook fruit, vezels en voedingsstoffen in verwerken. Voeg wat yoghurt of kwark toe voor een portie eiwitten en je hebt een voedzaam, maar licht verteerbare mini-maaltijd. Ook (gepureerde) soep kan er nog wel eens beter in gaan dan een vaste maaltijd.

Een voorbeeldrecept voor zo’n smoothie is bijvoorbeeld: een smoothie met banaan, mango uit de diepvries en wat havermout. Voeg er nog wat yoghurt en een klein lepeltje notenpasta aan toe. Deze combinatie zorgt niet alleen voor vezels en eiwitten, maar de banaan en mango maken het ook nog lekker zoet en fris.”

Kleine, voedzame snacks verspreid over de dag

“Heeft je kind geen trek in een hele maaltijd, maar wel af en toe zin in iets kleins? Probeer dan gedurende de dag kleine snacks aan te bieden die voedzaam zijn en een hoge energiewaarde hebben. Denk aan een cracker met wat notenpasta, een paar stukjes banaan of wat dadels. Een klein blokje kaas, een stukje avocado of een gekookt ei kan ook een goede keuze zijn. Het voordeel van deze snacks is dat ze makkelijk te eten zijn en niet meteen zwaar op de maag vallen.”

Vertrouw op het instinct van je kind

Het kan voor ons als ouders lastig zijn, maar kinderen hebben vaak een natuurlijk instinct om te weten wat hun lichaam nodig heeft. Verminderde eetlust bij ziekte is heel normaal en meestal is dit tijdelijk. De meeste kinderen gaan weer eten als ze zich beter voelen. Geef ze dus de tijd en push niet om te eten als ze dat niet willen. Probeer het zo ontspannen mogelijk te houden en geef je kind de ruimte om aan te geven wanneer ze weer klaar zijn voor een maaltijd.”

Maak je je echt zorgen omdat je kind langere tijd nauwelijks eet, dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Wil je meer tips van voedingsdeskundigen over eten en kinderen? Lees dan ook de volgende artikelel.

  1. Dit kun je doen als je kind in de avond slecht eet
  2. Belonen om te eten werkt averechts
  3. Zo maak je gezond eten leuk voor kinderen
  4. Eten met de seizoenen mee
  5. Gezonde eetgewoonten aanleren

Wat als je kind altijd vraagt om snoep en ongezonde snacks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.