Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 5 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Probeert jouw kind continu zijn zin door te drijven? Zo ga je ermee om

Dacht je de peuterpuberteit gehad te hebben, nee hoor: er staat je nog veel meer te wachten. Aan kinderen van 4, 5 en 6 jaar oud heb je je handen minstens net zo vol. Kids willen nou eenmaal graag hun zin doordrijven maar dat kan wel heel vervelend zijn voor jou. Zo ga je er (consequent!) mee om.

Zin doordrijven

Het ene moment is alles nog oké, het andere moment staat ze in de Albert Heijn te krijsen omdat ze per se een zak snoep wil. Pfff. Herkenbaar? Zo ga je om met kinderen die hun zin doordrijven (althans, het proberen). Ze is in staat net zo lang door te schreeuwen totdat jij of je partner toegeeft, dat is dan ook precies waar ze je wil hebben.

Onze belangrijkste tip is om daar in ieder geval niet aan toe te geven. Kinderen hebben op deze leeftijd veel door en zullen ervaren dat zolang ze maar doorgaan met zeuren, ze uiteindelijk hun zin krijgen. Niet doen dus.

1. Leg duidelijk uit dat je kind zijn zin niet gaat krijgen

In plaats daarvan is het goed om je kind duidelijk uit te leggen dat het zijn zin niet gaat krijgen. Leg uit wat bepaalde regels zijn die jullie hanteren (zoals het leegeten van je bord of geen cola drinken als het geen weekend is).

2. Ga niet in onderhandeling

Sommige kinderen lijken wel geboren onderhandelaars. Zodra ze hun zin willen krijgen, zullen ze proberen met jou te onderhandelen. Dat ze in ruil voor nog een hap tóch nog een filmpje mogen kijken.

Ga hier niet op in en blijf voet bij stuk houden. Anders geef je toe aan hun gedrag en dat zullen ze de volgende keer ongetwijfeld opnieuw tegen je gebruiken. Consequentie is in die zin dus heel belangrijk.

LEES OOK: 6 constructieve manieren voor kinderen om hun boosheid te uiten

3. Blijf volwassen reageren

Kinderen kunnen, vanzelfsprekend, erg kinderachtig reageren in dit soort situaties. Ze negeren je of proberen zelfs bij je weg te lopen. Laat duidelijk merken dat je daar niet van gediend bent en negeer het kinderachtige gedrag. Zegt jouw kind niks meer tegen je, blijf dan zelf kalm en gewoon praten alsof er niks aan de hand is.

Ook kan je kind proberen jou te kwetsen, hoe vervelend ook, ga daar verder niet op in. Wat je kunt doen is achteraf in een gesprek uitleggen dat je het niet leuk vond dat hij/zij zei dat mama stom is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.