Redactie
Redactie Lichaam 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Zindelijkheid weg

antwoord

Een terugval op deze leeftijd is heel normaal en komt vaak voor. Wanneer er een terugval in zindelijkheid bij een kind is, zit daar altijd iets achter. Er is een reden voor. Het is belangrijk te proberen die reden te achterhalen, dan kun je ook kijken naar de oplossing en begrijp je de terugval beter. 

Bedenk eens voor jezelf (en/of overleg met de juf en vraag je zoon zelf of hij een idee heeft):

  • Is er iets spannends aan de hand? 
  • Is het de komende decemberstress? 
  • Spanningen op school of thuis? 
  • Grote drukte of grote veranderingen? 
  • Niet lekker in zijn vel?
  • Veel aandacht voor een ander gezinslid?
  • Zijn de afspraken op school veranderd (helpt juf hem ineens niet meer herinneren)?
  • Krijgt hij door het in zijn broek plassen erg veel aandacht thuis, of op school? Is het een schreeuw om aandacht van jullie?
  • Et cetera

Een kind loopt niet voor zijn lol in een poepbroek of natte broek rond. Hij zegt het misschien niet, maar hij zal zelf ook graag zien dat het weer goed gaat. Die insteek aanhouden is veel positiever dan het hem bij wijze van spreken kwalijk nemen. Benoem het zo naar hem. En geef aan dat jullie samen gaan zorgen dat het weer lukt. 

Vraag hem eens wat hij nodig heeft om het weer te laten lukken. Wat helpt hem om het te leren? Wat kun jij doen, hij zelf en de juf? Moet juf hem weer even waarschuwen, of kan hij een herinneringskaartje op zijn tafeltje krijgen? Helpt het hem als jullie met een beloning werken? Wat wil hij dan en hoe?

Boos worden en het hem kwalijk nemen, helpt in ieder geval niet. Hoe begrijpelijk ook dat je er soms van baalt. Die insteek werkt averechts en steeds vragen waarom helpt ook niet. Als hij dat zou weten, deed hij het wel anders. 

Maak samen met hem en de juf een plannetje. Door hem er actief bij te betrekken en zelf te laten nadenken over hoe het hem weer gaat lukken, geef je hem een stukje controle en maak je het positief en actief. Spreek uit dat je erop vertrouwt dat hij het leert, het is hem al eerder gelukt! Je kunt ook andere dingen noemen die hij moeilijk vond en nu wel kan. 

Vaak helpt deze positieve benadering en het (een beetje) loslaten van het geheel het beste. Maak hem wel zelf verantwoordelijk voor zijn vieze en schone broeken. Niet uit boosheid of als straf, maar dat hoort er gewoon bij. Zelf uitspoelen, in de was of sopje doen en schone kleren pakken en aandoen. 

Realiseer je dat een terugval op deze leeftijd heel goed kan en vaak na een tijdje ook zo weer verdwijnt. Pas als we er een groot ding van maken en/of er verkeerd mee omgaan dan wordt het een patroon dat moeilijker te doorbreken is. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.