Lise Steegmans
Lise Steegmans Opvoeden 25 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je met je zoon wil praten over je menstruatie

Hoe kun je je zoon nou zo opvoeden dat hij niet gek, vies of verontwaardigd opkijkt als iemand het woord ‘tampon’ of ‘inlegkruisje’ laat vallen? Of nog erger: dat hij schrikt als hij er een in het echt ziet. Het antwoord is simpeler dan je misschien denkt: door het er regelmatig met hem over te hebben. Over mentruatie, tampons en cups dus.

Wat je eigenlijk wil, is dat je zoon tampons, cups en maandverband net zo normaal vindt als shampoo, conditioner en scheerschuim. Immers, voor alle producten wip je even bij de drogisterij naar binnen.

Period shaming

Een vies gezicht als je een tampon pakt, een opmerking over je humeur tijdens je menstruatie, je tampon of maandverband verstoppen als je naar het toilet loopt. Het zijn allemaal voorbeelden van period shaming. Gek eigenlijk, want waarom zouden vrouwen zich moeten schamen als ze ongesteld zijn – een van de meest natuurlijke processen ter wereld?

100 tampons voor zes dagen

Een van de meest beroemde voorbeelden van period shaming komt van het wereldberoemde ruimte-instituut NASA. Het was het jaar 1983, Sally Ride mocht als de eerste Amerikaanse vrouw mee de ruimte in. In aanloop naar de ruimtevlucht is Sally Ride geconfronteerd met veel seksime door journalisten tijdens interviews. Zo kreeg ze van journalisten vragen over de toiletten aan boord, welke make-up ze zou meenemen en of ze moest huilen als er iets misging in de simulator. Allemaal vragen die niet werden gesteld aan de mannelijke astronauten.

Maar het ergste komt nog: ook NASA zelf was er niet helemaal gerust op, een vrouw in de ruimte. Vooral omdat Sally Ride tijdens de zesdaagse ruimtereis ongesteld zou worden. Tja, lastig, vonden de ingenieurs het, want hoe ga je daar nu mee om?

Uiteindelijk kreeg Ride maar liefst 100 tampons mee, oftewel 16 per dag. Daarbovenop werd haar ook de vraag gesteld of die voorraad voldoende zou zijn. “Het is maar voor de zekerheid”, klonk het. En dit waren allemaal hoogopgeleide mannen…

Met je zoon over menstruatie praten

Terug naar jouw zoon. Of neefje, buurjongen, broertje. De truc om period shaming te voorkomen, is door zelf niet mee te doen aan het gevoel van schaamte. Heb het regelmatig, op een alledaagse en nonchalante manier, met je kids over je periode van de maand en over tampons, maandverband en cups. ‘We moeten nog even langs de supermarkt, want ik ben eieren en tampons vergeten.’ Zoiets.

Wil je meer lezen over hoe je menstruatie met je dochter bespreekt? Dat vind je hier.

Deze dingen wil je jouw dochter vertellen over menstruatiecups

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.