Redactie
Redactie Opvoedadviezen 17 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Mijn zoon (13) heeft moeite met opstaan, en dat zorgt voor ruzie.’

Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: pubers die moeite hebben met opstaan.

De vraag

‘Mijn zoon van 13 blijft ‘s ochtends altijd te lang in zijn bed liggen. Ik roep hem en maak hem wakker, maar dan draait hij zich gewoon om. Als ik vervolgens blijf aandringen dat hij uit bed moet komen. Wordt het ruzie. Hij is direct boos en vindt dat ik hem als een klein kind behandel, maar als ik hem niet wakker maak komt hij zeker te laat op school.’

Het antwoord

Pubers hebben een hekel aan ouders die op hun nek zitten en zijn moeilijk te porren als het om opstaan gaat. Ze willen graag controle en verantwoordelijkheid hebben, maar kunnen daar lang nog niet altijd mee omgaan. Eén ding is duidelijk: op deze manier is er steeds strijd en weinig resultaat. Tijd voor een andere aanpak dus, eentje waarin je je puber verantwoordelijkheid geeft!

  • Bespreek op een rustig moment met je zoon dat jij (en hij waarschijnlijk ook) de strijd om het opstaan zat bent. Dat je hebt besloten om het heel anders te gaan doen.
  • Geef aan dat je besloten hebt dat hij oud genoeg lijkt om zelf verantwoordelijk te zijn voor het opstaan. Bingo, dat maakt je puber geïnteresseerd!
  • Zeg dat je hem de kans wilt geven te laten zien dat jouw gezeur rond het opstaan niet nodig is. Hij mag het zelf gaan doen mits (daar geef je de speelruimte aan!) hij laat zien dat hij wel op tijd op school is.
  • Ga vervolgens in overleg, laat hem meedenken hoe het opstaan er dan uit gaat zien. Roep je hem nog wel 1 x of help je hem herinneren aan zijn wekker zetten? Of hou je je er echt buiten. Hoe kan en mag jij hem helpen? Vaak kiezen pubers als je het zo aanpakt voor een tussenweg. Zo niet? Ook goed.
  • Spreek de afspraken goed door, wat doet wie wel en niet. Hoe check je of hij op tijd is? Bespreek ook hoe lang hij de tijd krijgt om te laten zien dat hij het kan. Geef aan dat als na die periode is gebleken dat het niet lukt om op tijd op school te komen jullie opnieuw in gesprek gaan en dat jij dan een groter aandeel in het ochtendritueel gaat innemen. Want op tijd op school is een voorwaarde.
  • Vertel hem dat je er alle vertrouwen in hebt dat hij het kan en laat zien en beloon hem zodra het lukt of bijna lukt. Dat stimuleert hem om door te zetten. Lukt het niet? Hou dan je mond tot het afgesproken moment!
  • Lukt het (uiteindelijk) wel? Dan kun je deze methode vaker toepassen! Het zal veel strijd schelen en helpt je puber om zelfstandig te worden, stapje voor stapje en jij bepaalt de speelruimte.

https://www.jmouders.nl/kinderen-opstaan-uit-bed-tips/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.