Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 5 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Taisha (40): ‘Mijn 15-jarige zoon pakte in de nacht de auto om te gaan joyriden’ 

Bijna iedere puber heeft weleens iets gedaan waar de ouders niet blij van worden. Zo ook de zoon van Taisha. Hij pakte in de nacht de auto van haar man om te gaan joyriden met zijn vrienden. “We werden wakker van de zwaailichten voor onze deur”, vertelt ze aan J/M Ouders.

“Mijn zoon Kiano is altijd al dol geweest op auto’s. Het was dan ook niet voor niets zijn eerste woordje ooit. Hij maakte auto’s van lego, verzamelde auto’s in zijn vitrinekast in zijn kamer en wist al op vroege leeftijd dat hij automonteur wilde worden. Wij konden dit als ouders natuurlijk alleen maar toejuichen.

Leren autorijden

Mijn jongere broertje, wij schelen vijftien jaar, nam Kiano op een dag mee, want ze zouden naar de bioscoop gaan. In plaats van naar de bioscoop, heeft mijn broertje mijn zoon hem toen leren autorijden. Kiano kwam thuis en was zo blij en trots, dus hij vertelde het direct. Ze waren naar een groot verlaten terrein gereden en daar had mijn broertje het voorgedaan. In twee minuten reed Kiano zelf over het verlaten terrein en reed hij, volgens mij broertje, alsof hij zijn al jaren rijbewijs had. Ik keurde het natuurlijk niet goed, maar was stiekem wel trots op hem. Toch vertelde ik ze da tik dit niet meer wilde. Wat zou er gebeuren als hij een ongeluk zou veroorzaken? Ze beloofden het dan ook niet meer te doen.

Joyriden

Dat Kiano sinds die keer de smaak te pakken had, dat merkten we een aantal weken later, toen we wakker werden van de zwaailichten voor onze deur. Ik trok snel mijn badjas aan en deed de deur open om te kijken wat er aan de hand was. Direct zag ik een politieagent met mijn zoon staan praten. De politieagent vertelde dat Kiano, samen met twee vrienden, in onze auto aan het joyriden was. Ze zagen hem te hard over de snelweg rijden en besloten hem te volgen. Toen Kiano door had dat er politie achter hem aan zat, begon hij alleen maar harder en harder te rijden. Hij stopte pas voor onze deur.

Flinke boete

De agenten konden niet anders dan onze zoon een flinke boete te geven. Ondanks dat wij erg geschrokken waren, waren we het eens dat hij er niet zomaar vanaf mocht komen. Ook hebben wij hem direct duidelijk gemaakt dat hij nooit, maar dan ook nooit meer in een auto mag stappen zonder dat hij een rijbewijs heeft. Hij had wel iemand dood kunnen rijden.

Bijbaantje

Het bedrag van de boete was erg hoog, dus Kiano heeft een bijbaan moeten nemen om deze boete te betalen. Hij werkt nu in een autogarage waar hij klusjes doet en auto wast. Dankzij die hoge boete zit hij nu wel helemaal op zijn plek, dus dat is het enige positieve van deze hele situatie. Inmiddels zit hij op de helft van het afbetalen van de boete, maar zelfs nadat alles is afbetaald wil hij doorgaan met dit werk.

Sleutel in de kluis

Wij nemen als ouders geen risico meer en verstoppen de autosleutels elke avond in de kluis in onze slaapkamer. Daar zitten de sleutels veilig achter slot en grendel en alleen op die manier weten we rustig kunnen slapen en onze zoon niet weer iets in zijn hoofd haalt. Nog twee jaar voordat hij legaal de weg onveilig kan maken.”

5 tips voor omgaan met broertjes en zusjes die ruziemaken met elkaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.