Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 25 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Paulien (29) werd zwanger op haar 15e en heeft nu een puber én een baby

Toen Paulien (29) op haar vijftiende zwanger raakte, besloot ze er alles aan te doen om haar school af te maken én voor haar kindje te zorgen. Nu, twaalf jaar later, heeft ze er nog een kindje bij. Ze vertelt ons over de verschillen tijdens haar zwangerschappen en de opvoeding van een puber én een baby.

Vijftien en zwanger

Paulien (29): “Ik was vijftien toen ik in 2009 zwanger raakte van Mirthe. De vader en ik kwamen er pas laat achter, na twintig weken. Het was ‘ongepland’, maar wel gewenst. Gelukkig stonden onze ouders er helemaal achter. Mijn ouders verbouwden hun huis en gaven ons een eigen plekje. De vader van Mirthe en ik gingen uit elkaar, maar we zijn altijd bevriend gebleven en hebben haar samen opgevoed. Ik zat op de HAVO toen ze geboren werd en was vastberaden zo snel mogelijk weer naar school te gaan na mijn bevalling. Dat deed ik dus ook, maar dat betekende wel dat ik haar geen borstvoeding kon geven.

Twaalf jaar later, in 2021, kreeg ik weer een baby: Elin. Haar zwangerschap maakte ik bewuster mee en haar heb ik wel borstvoeding gegeven. Ook de echo’s maakte ik heel anders mee. Twaalf jaar geleden heb ik alles over me heen laten komen. En ook voor de bevalling heb ik me niet voorbereid toen ik zestien was, terwijl ik dit keer heel bewust een bevalcursus heb gevolgd.

Tijdens mijn eerste zwangerschap wensten mensen me sterkte, bij deze zwangerschap veel geluk. Raar is dat eigenlijk, toch?

Zusjes Mirthe (12) met Elin (1)

De verschillen tussen een tienerzwangerschap en nu

Een zwangerschap op je vijftiende is heel anders dan wanneer je rond de dertig bent. Voor de maatschappij dan. Zo vonden mensen het twaalf jaar geleden egoïstisch dat ik weer snel naar school ging, terwijl ik juist mijn diploma wilde halen en gaan werken, om voor mijn baby te kunnen zorgen. Ik haalde mijn HAVO, het HBO en vond een baan. Ook gingen mensen ervan uit dat bij Mirthe mijn ouders veel gedaan hebben, terwijl dat helemaal niet zo is, ik heb het zelf gedaan. Mijn ouders moesten ook gewoon werken.

Wat ik toen miste en nu wel heb, is dat ik met vriendinnen kon kletsen over onze zwangerschappen en bevallingen. Mijn vriendinnen van toen hadden een heel ander leven. Zij gingen stappen en later naar festivals, terwijl ik met mijn kind op de grond speelde met Duplo. Ook had ik graag op kamers willen gaan tijdens mijn studie, maar dat kon natuurlijk niet met een klein kindje. Ik weet ook nog wel dat ik het toen heel erg vond dat ik striae kreeg en dat ik badpakken kocht voor mezelf. Terwijl ik nu gewoon lekker een bikini draag. Dat soort dingen maken me nu helemaal niet meer uit, terwijl ik dat toen het ergste vond.

En toen Mirthe naar school ging, was ik natuurlijk de jongste op het schoolplein. Daardoor vond ik weinig aansluiting bij andere ouders. Zij werkten allemaal, ik zat aan mij studie en scriptie. Ook vonden anderen het spannend om hun kind voor een speeldate met mij mee te laten rijden.

Paulien en Mirthe als baby

De vooroordelen die mensen hadden over mij als tienermoeder

Ik kreeg echt de stempel tienermoeder toen ik zwanger was. Zo zeiden ze op het consultatiebureau dat ik echt niet moest roken, dat dat heel slecht was voor de baby. Ik had nog nooit een sigaret aangeraakt… Op school kreeg ik opmerkingen als: ‘Je kind wordt vast gehandicapt’, omdat ik in de achtbaan ging in Disneyland Parijs met de hele klas… Dat soort dingen hoorde ik tijdens mijn laatste zwangerschap helemaal niet, maar dat kan ook met de tijd te maken hebben gehad.

En omdat ik nog geen rijbewijs had, reden mijn vader of moeder me vaak naar afspraken. Zo ook die in het ziekenhuis en dan werd er al snel tegen hen gesproken en niet tegen mij. Ook de kraamverzorgster probeerde alles aan mijn moeder uit te leggen tijdens de kraamweek. We hebben aangegeven dat ik de moeder ben en dat ze het aan mij uit moet leggen. Uiteindelijk kwam er een ander en die begeleidde me heel goed.

Nu heb ik een puber en baby in huis

Ik heb een leuke vriend ontmoet die ook al een dochter heeft en nu hebben we samen Elin gekregen vorig jaar. Mirthe heeft jarenlang geroepen om een baby, ze vond het dan ook heel leuk toen ik zwanger was. Wel hoopte ze op een jongen, maar ze vindt het ook goed als Elin een stoer meisje wordt, haha. Toen Elin geboren werd had Mirthe allemaal Feyenoord spulletjes gegeven, daar is ze fan van (vond mijn vriend die voor Ajax is ook erg leuk haha).

Ze helpt vaak mee met Elin in bad doen en als ze er schattig uitziet dan mag ze op Snapchat, maar bij poep en snot blijft ze ver uit de buurt. Nu Elin kan lopen, loopt Mirthe ook heel trots met haar door de speeltuin. En wat natuurlijk heel handig is, is dat ik ‘s avonds even snel naar de winkel kan lopen. Dan blijft Mirthe thuis bij Elin. Dat is handig aan het hebben van een puber en een baby in huis.

Mirthe met Elin

Mirthe bereikt de leeftijd waarop ik zwanger raakte

Mirthe bereikt over een paar jaar de leeftijd waarop ik zwanger werd, dat vind ik wel spannend. Ik gun het haar niet dat ze ook zwanger raakt op die leeftijd en daar hebben we het ook wel over. Natuurlijk zal ik voor altijd voor haar kiezen, maar ik zou het niemand aanraden. Je hebt opeens een heel ander leven, als je zestien ben moet je die verantwoordelijkheid niet willen. Dan moet je lekker onbezorgd op vakantie kunnen gaan en gaan stappen. Dat onbezorgde gevoel heb ik nooit gehad en dat gun ik mijn dochter wel.”

Laura was tienermoeder: ‘Ik wil laten zien dat jonge moeders ook succesvol kunnen zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.