Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 28 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zweden heeft genderneutrale kleuterscholen en dit is wat we daarvan kunnen leren

Zweden loopt op veel manieren voor als het gaat om progressiviteit. Soms lijkt het voor elke ouder een droom om in dat land hun kinderen op te voeden. Ze hebben gratis onderwijs, bijna gratis gezondheidszorg en ook hypermoderne genderneutrale kleuterscholen.

Met andere woorden, de Zweden rocken. Zweden is van plan om van hun land een plaats te maken waar iedereen zich thuis voelt. Of je je nou man, vrouw of helemaal geen van beide voelt. Een recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat de Zweden het felst zijn over gendergelijkheid in de Europese Unie.

Leren van de Zweden: mannelijkheid (al van lattepapa’s gehoord?)

Genderneutrale kleuterscholen

Sinds 1998 worden scholen in Zweden al gestimuleerd om genderstereotypen te bestrijden. Leraren spreken hun leerlingen niet aan met ‘jongens of meisjes’ en beginnen al vroeg met uitleggen over gendergelijkheid.  Ook het aantal mannen als vrouwen als leraren moet gelijk zijn. Ook belangrijk: de school heeft geen speelgoed op basis van geslacht. Poppen, motorfietsen, vrachtwagens en auto’s liggen allemaal door elkaar heen om kinderen met het speelgoed te laten spelen dat zij leuk vinden. Op die manier hoeven jongens zich niet te schamen als ze met het speelgoed van ‘meisjes’ willen spelen en andersom.

Voordelen van genderneutraal onderwijs

Genderneutraliteit kan veel voordelen hebben. De poging van Zweden om scholen al vroeg genderneutraal te houden lijkt te werken. Een onderzoek naar de Zweedse sekseneutrale scholen dat werd gepubliceerd in de Journal of Experimental Child Psychology, wees uit dat kinderen meer openstonden voor het spelen met kinderen met een ander geslacht. Ze waren ook minder geneigd om vooroordelen te hebben over elkaar dan kinderen die met traditionele scholen zijn opgevoed.

De effecten van stereotypering

Onderzoekers van de Global Early Adolescent Study, bestudeerden kinderen in 15 landen gedurende vier jaar lang. Ze ontdekten dat bij stereotyperende scholen meisjes wordt aangeleerd om onderdaniger te zijn, terwijl van jongens wordt verwacht dat ze ten koste van alles onkwetsbaar en sterk zijn. In Zweden willen ze dit juist bestrijden en daar beginnen ze al vroeg mee. Hopelijk gaat Nederland Zweden snel achterna. Rutte, heb je het gehoord?

Dit kun je als ouder doen om je kind genderneutraal op te voeden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.

Reageer op artikel:
Zweden heeft genderneutrale kleuterscholen en dit is wat we daarvan kunnen leren
Sluiten