Redactie
Redactie School 6 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

10 ideeën voor afscheidscadeautjes voor de juf of meester

Het einde van het schooljaar nadert en dat betekent dat je kindje bijna afscheid moet nemen van zijn favoriete juf of meester en dat gaat natuurlijk gepaard met een of meerdere afscheidscadeautjes.

Want het hele jaar door heeft de juf of meester je mini begeleid met alle projecten, opdrachten en toetsen en nu wordt het tijd voor een klas hoger of misschien zelfs voor de middelbare school!

10x de leukste en origineelste afscheidscadeautjes voor de juf of meester

Laat dit moment dan ook niet ongemerkt voorbijgaan, maar verras de juf of meester met een leuke verrassing. Deze originele afscheidscadeautjes kan je samen met je kindje maken.

1. Een mooie bewaardoos

Maak voor op het bureau van de juf of meester een mooie bewaardoos, je kan het ook een schatkist noemen, voor losse spulletjes bijvoorbeeld. Koop bij een budgetwinkel een houten kistje en zet hier de naam van de juf of meester op, of alleen ‘juf’ of ‘meester’. Dit kan je doen met een houtbrander, maar als je dat niet hebt dan kan het natuurlijk ook met stift of verf. Natuurlijk kan de kist naar wens versierd worden en eventueel gevuld met lekkers en een kaartje aan de juf of meester gegeven worden.

2. Persoonlijke koekjes bakken

Ga samen met je kind aan de slag met deeg en bak koekjes in vormen waar de juf of meester blij van wordt. Denk aan bloemen, hartjes of vorm de naam van het deeg. Bak ze af en versier met glazuur, fondant en ander lekkers. Doe de koekjes vervolgens in een mooi doosje met een velletje wit bakpapier en een groot lint erom: klaar zijn je persoonlijke koeken!

3. Ketting van fimoklei

Met fimoklei kan je de mooiste figuren maken en omdat je het daarna af kan bakken, kan je er ook een sieraad van maken, bijvoorbeeld een ketting. Bedenk wat de juf of meester mooi vindt: een regenboogje, een boek, een muzieknoot of een bloem? Maak zo’n vormpje in het klein van fimoklei, steek er aan de bovenkant een klein haakje in (dit kan je zelf maken van een stukje dun ijzerdraad) en bak het figuurtje af. Als de kettinghanger is afgekoeld dan kan er een ketting of lint door het haakje gehaald worden zodat er een ketting ontstaat. Geef het sieraad in een linnen zakje met een kaartje: wedden dat de juf of meester verrast is?

4. Cadeau van de hele klas

In plaats van een heleboel kleine afscheidscadeautjes kunnen jullie voor de juf of meester ook een groepscadeau geven. En wat is er dan persoonlijker dan een mooie foto of een tof filmpje van jullie allemaal? Maak bijvoorbeeld letterborden met de tekst: ‘bedankt juf/meester’ en houd ieder een letter vast. Een ouder kan de foto maken, af laten drukken en inlijsten. Of maak met alle kinderen een filmpje voor de juf of meester: zin een lied, maak een rap of zeg iets liefs in de camera. De video kan je op een USB-stick zetten en die geven jullie gezamenlijk aan de juf of meester! Misschien ook een pakje zakdoekjes erbij?

5. Canvas tas

Juffen en meesters komen vaak handen te kort, geef daarom een handige tas cadeau waar lekker veel in past. Koop een effen canvas tas en versier deze naar wens. Dit kan met textielstift, textielverf, je kan ‘m zelfs helemaal verven met avocadoschillen (dan wordt ‘ie poederroze, online vind je hier handleidingen voor), of maak er borduurwerkjes op. Wees creatief en verras de juf of meester met een handige tas.

6. Maak zelf een slinger

Met een paar oude stukken stof en een lang stuk touw kom je al een heel eind. Knip stukken stof in kleinere rechthoeken, ze hoeven echt niet allemaal hetzelfde te zijn, en vouw ze dubbel om het touw heen. Lijm vast en wacht tot het droog is. Nu kan je de vlaggen gaan versieren, gebruik hier bijvoorbeeld stempels voor (kan je ook makkelijk zelf maken, van een aardappel). Pak mooi in en maak de juf of meester blij.

7. Persoonlijke waterfles

Is de juf of meester altijd haar/zijn waterfles kwijt? Maak dan een persoonlijke fles, door deze te versieren met waterproof-stickers of bijvoorbeeld watervaste stift. Zet de naam van de juf of meester erop, zodat iedereen weet van wie die mooie fles is.

8. Binnentuintje

Houdt de juf of meester van bloemen? Maak dan zelf een bloementuintje voor binnen. Dit doe je door met zelfdrogende klei een vorm te maken en er droogbloemen in te steken. Vorm eerst een ‘slang’ van de klei en maak hier een cirkel van. Prik met een satéprikker diepe gaatjes, tot de bodem, naar smaak in de klei. Laat goed uitharden en steek hier vervolgens vrolijke droogbloemen in. Je kan ook per droogbloem een blokje kleien, dan heb je meerdere ‘tuintjes’.

9. Gedichtje

Zoek een lief en toepasselijk kaartje met een gedichtje of schrijf er zelf een en druk het af op mooi papier. Maak er een houder bij van hout of zelfdrogende klei en geef dit persoonlijke afscheidscadeautje mooi ingepakt aan de juf of meester.

10. Zelfgemaakte sleutelhanger

Een sleutelhanger komt altijd van pas: maak er daarom zelf een. Vouw een lint, stuk touw of leer dubbel en steek beide delen door een paar mooie houten kralen, knoop aan de onderkant goed vast. Haal dan een clipje aan een ring door het lusje, zodat de juf of meester de sleutelhanger gemakkelijk ergens aan vast kan haken. Dit kan natuurlijk ook aan de rits van een tas zijn.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker

Meer lezen?

  • Test: welk type middelbare school past bij jouw kind?
  • Wetenschappelijke activiteiten voor je kids: voor elke schooldag een proefje
  • 5 dingen om te doen voordat je kind naar de basisschool gaat
  • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

    Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.