Gina Koninkx
Gina Koninkx Puber 7 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

4 tekenen waardoor je weet dat je kind al de prepuberteit in is getreden

Hoewel meisjes gemiddeld rond 10,5 jaar beginnen te puberen en jongens rond 11,5 jaar, begint het lichaam zich in feite al wat eerder voor te bereiden op de puberteit. We noemen dit de prepuberteit. Dit kan al gebeuren bij kinderen van 8 à 9 jaar oud.

De prepuberteit

Tijdens de prepuberteit bereidt het lichaam van je kind zich voor op de ‘echte’ puberteit. Hoewel er geen datum aan vast te prikken is, kun je als ouder op een redelijk vroege leeftijd wel al signalen oppikken dat jouw kind lichamelijke maar ook hormonale veranderingen doormaakt.

Heb jij het idee dat jouw kind al aan het prepuberen is begonnen? Dan zul je deze vier dingen herkennen.

1. Lichamelijke veranderingen

Er zijn een aantal lichamelijke veranderingen die bij sommige kinderen al vroeg aan de orde zijn. Zo kan het zijn dat je kind al schaamhaar krijgt (vaak gebeurt dat eerder bij meisjes dan bij jongens). Ook kunnen de borsten en penis eerder (dan gebruikelijk) gaan groeien.

Zelfs de groeispurt kan al vroeg intreden. Groeit je kind ineens razendsnel uit redelijk nieuwe kleding? Absoluut een teken dat de groeispurt al is begonnen.

2. Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen kunnen heel geleidelijk intreden en dit merk je als ouder vaak pas na een tijdje. Waar je bepaald gedrag eerst nog afdoet als een fase, kan het ook zo zijn dat je kind al in de prepuberteit is beland. Wisselende buien zijn echt een teken dat dit het geval is bij jouw zoon of dochter.

3. Brutaliteit

Veel kinderen beginnen tijdens het prepuberen opvallend veel brutaler te worden tegen hun ouders. Het ‘afzetten’ begint eigenlijk al hier. Hoewel dit nooit van de ene op de andere dag gaat, zal het je als ouder wel opvallen dat dit meer is dan voorheen.

Prepubers kunnen op z’n zachtst gezegd nogal een grote mond opzetten en zullen steeds vaker met je in discussie gaan.

LEES OOK: 14 dingen die je zult herkennen als je een puber in huis hebt

4. Behoefte aan privacy en zelfstandigheid

Krijgt jouw zoon of dochter steeds meer behoefte aan privacy en zelfstandigheid? Dan is dat ook een signaal dat je kind de prepuberteit intreedt. Lichamelijke veranderingen kunnen hiervoor zorgen (ze schamen zich vaak) maar ook het gevoel hebben meer zelfstandigheid aan te kunnen.

Probeer hier als ouder dan ook in mee te denken. Slaapt je kind nog samen met een jonger broertje of zusje? Wellicht is het mogelijk een eigen kamer te creëren voor je prepuber. Vindt je kind het niet fijn als jij of je partner de badkamer inloopt als hij of zij onder de douche staat? Doe dat dan ook niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.