redactie
redactie Eten en Voeding 19 juni 2018

10 superfoods voor kinderen

Houd je je bezig met gezonde voeding voor je kinderen en jezelf, dan heb je vast van superfoods gehoord. Maar wat zijn superfoods eigenlijk? En welke superfoods zijn goed voor kinderen?

Superfoods zijn 100 procent natuurlijke voedingmiddelen met een hoge concentratie aan antioxidanten, essentiële vetzuren, aminozuren, vitaminen en mineralen. Zij hebben daardoor een positief effect op de gezondheid van groot en klein. Veel mensen denken bij superfoods aan exotische producten als acai- en goji bessen, maar veel oer-Hollandse producten vallen ook onder de superfoods. Hier 10 superfoods die super gezond zijn voor je kind en voor jou.

1. Zaden

Zaden, zoals lijnzaad en hennepzaad, zitten vol omega 3. Deze vetzuren zorgen voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Hennepzaad bevat naast omega 3 bovendien veel proteïnen; deze zijn belangrijk voor de groei van kinderen. Je kunt zaden door heel veel gerechten doen. Denk aan yoghurt of de salade of doe eens wat zaden door het deeg bij het maken van koekjes of pannenkoeken.

2. Bessen

Bessen zitten vol vitamines en antioxidanten en bevatten veel vezels. Of je nou voor blauwe bessen, bramen, rode bessen of frambozen gaat; ze zijn allemaal even gezond. Lekker als tussendoortje, door de yoghurt of smoothie of op (bananen)pannenkoeken.

3. Eieren

Je zou het misschien niet denken maar eieren zijn ook echte superfoods. Ze bevatten veel eiwitten, goede vetzuren en mineralen zoals ijzer, fosfor en selenium en de vitamines A, B12, E en D. Super voor een kind in de groei en voor de ontwikkeling van de hersenen. Bovendien bevatten eieren weinig calorieën en geven ze een verzadigd gevoel.

4. Noten

Ongebrande en ongezouten noten zoals amandelen, pecan, para- en walnoten of hazelnoten zitten barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een handje noten is een super gezond tussendoortje of maak zelf eens granola en doe hier lekkere noten doorheen.

5. Zoete aardappel

Zoete aardappelen zitten bomvol vitamine A, C en B6, calcium, magnesium, kalium en antioxidanten. Bovendien zitten ze ook nog eens vol vezels, bevatten ze minder calorieën dan gewone aardappels en vindt elk kind ze lekker vanwege de zoete smaak. Je kunt ze net als aardappels bereiden dus koken, bakken of er lekkere zoete aardappelfrietjes van maken.

6. Groene groenten

Ook oer-Hollandse groene groenten zoals boerenkool, spinazie, broccoli en spruitjes zijn echte superfoods. Ze zitten vol vezels die de darmen gezond houden en bevatten veel vitamines en mineralen zoals vitamine C, ijzer, calcium omega 3 vetzuren en foliumzuur. Is jouw kind niet al te gek op groene groenten? Blijf het proberen of verwerk het in een saus of smoothie.

7. Havermout

Havermout zit boordevol goede voedingsstoffen. Lees wat er allemaal zo gezond is aan havermout en hoe je het kunt eten. Met heerlijke recepten!

8. Griekse yoghurt

Griekse yoghurt bevat veel meer eiwitten dan gewone yoghurt en is goed voor een gezonde darmflora. Het geeft bovendien een verzadigd gevoel. Lekker met wat banaan en honing er doorheen of eet het met zelfgemaakte granola.

9. Avocado

Avocado is echt een superfood. Het is goed voor de hersenen en hormonen. rijk aan vitamine B, vitamine C, vitamine E en vitamine K dat deze helpt bij de opbouw van sterke botten. Ook bevat een avocado mineralen als kalium, magnesium, koper, foliumzuur en ijzer en zit er eiwitten in. Je kan de avocado zo eten, maar ook op een wrap doen, in een smoothie verwerken of door de salade doen. Ook lekker; maak een niet zo pittige guacamole voor je kind voor bij de tortilla chips of om rauwkost in te dopen.

10. Rauwe cacao

Pure cacaopoeder zit vol antioxidanten, vitamine B en de mineralen calcium, magnesium, zink, mangaan, zwavel, kalium, ijzer. En het is niet alleen heel gezond, je wordt door het eten ervan ook nog eens vrolijker. Rauw cacao bevat namelijk anandaminde; dit is een chemisch stofje dat ook in je hersenen aangemaakt wordt wanneer je blij bent. Je kunt de rauwe cacaopoeder door koekjesdeeg, granola of bijvoorbeeld havermout doen. In de vorm van cacaonibs (stukjes) is het heerlijk door de yoghurt of in een smoothie.

Suzanne Vrij is voedingscoach en woont samen met haar man en drie kinderen in ‘t Gooi. Ze schrijft op haar eigen website en voor JMouders.nl over alles wat met (gezonde) voeding te maken heeft. 

Reageer op artikel:
10 superfoods voor kinderen
Sluiten