Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Tiener 4 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

10 x leren zonder huiswerk

Krijgt jouw kind vaak ook veel huiswerk mee naar huis? Een goede manier om te leren, zou je denken. Maar is dat wel altijd zo? 

10 x leren zonder huiswerk

Professor Harris Cooper van de Amerikaanse Duke University bestuurde tientallen jaren het effect van huiswerk. Hij stelt dat er geen bewijs is dat de schoolprestaties van basisschoolleerlingen verbetert door huiswerk. Naast stilzitten op school en vaak uren achter elkaar de aandacht bij de lesstof houden, is het ‘s avonds lang niet zo effectief meer om je ook nog over huiswerk te buigen. Er blijft op die manier ook nauwelijks tijd over voor andere waardevolle en leuke activiteiten die ervoor zorgen dat je kind leert en opgroeit tot een gezonde en gelukkige volwassenen. Wij geven tien voorbeelden van waardevolle alternatieven voor huiswerk.

1. Vrij spelen

Een belangrijk onderdeel van de manier waarop jonge kinderen hun geest ontwikkelen, is vrij spelen. Gewoon simpelweg spelen, zoals touwtje springen, skippyballen, of hoelahoepen. Volgens David Elkind, auteur van The Power of Play, is vrij (en gratis!) spelen belangrijker dan ooit, omdat de kalenders van kinderen ook drukker dan ooit zijn. “Door te spelen, krijgen kinderen nieuwe leerervaringen. En die zelf gecreëerde ervaringen stellen hen in staat om te oefenen met sociale, emotionele en intellectuele vaardigheden die kinderen op een andere manier niet zouden oefenen,” zo schrijft Elkind. 

2. Met ouders kletsen

Vaak heb je als ouder een dagelijkse strijd met je kind over het maken van huiswerk. Deze strijd heeft vaak een negatieve invloed op de relatie tussen kinderen en ouders. In plaats van het voeren van deze discussies met je oververmoeide kinderen, kan het net zo waardevol zijn om als ouders met je kind te praten over hun dag. In feite is een gesprek de beste manier voor ons allemaal om te leren over onze wereld en om je in te leven in en ander.

3. Slapen

De National Sleep Foundation schat dat ongeveer 25 tot 30 procent van de kinderen niet genoeg slaapt. Dat is zorgwekkend, want gebrek aan slaap kan zorgen voor allerlei problemen, zoals slechte focus, gedragsproblemen, prikkelbaarheid en gewichtstoename. Maar ondanks deze cijfers is er ook goed nieuws. Een recente studie in het magazine Sleep Medicine wees namelijk uit dat slechts twintig minuten extra slaap voor betere cijfers zou kunnen zorgen. Dus no worries: een powernap tussen de middag kan juist hartstikke positief werken. Lees meer over het onderwerp slapen in: ‘Alles over slapen’.

4. Een puzzel maken

Als kinderen een eigen puzzel kunnen maken, zonder de hulp van volwassenen, kan dat een positief effect hebben op het zelfvertrouwen van je kind. Daarnaast werkt puzzelen heerlijk ontspannend in de drukke wereld van presteren. Dit geldt ook voor ouders!.

5. ‘Gevaarlijke’ spelletjes

Gevaarlijke spelletjes – activiteiten zoals in een boom klimmen – zijn helemaal niet slecht voor kinderen. Kinderen leren namelijk zelf hun eigen grenzen verkennen, om risico’s te beoordelen en leren zonder ouders te ‘functioneren’. Lees ‘Laat je kind deze 5 gevaarlijke dingen doen’.

6. Lekker kliederen

Stimuleer ook de zintuigen van je kind. Laat hem bijvoorbeeld kleien of vingerverven. Het ontdekken van de zintuigen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het is de ervaring die meetelt, niet zozeer wat er gemaakt wordt.

7. Instrument beoefenen

Muziek maken stimuleert niet alleen de muzikaliteit van kinderen, maar ook de taalontwikkeling wordt gestimuleerd. Het is dus waardevol om kinderen (thuis) regelmatig op een instrument te laten spelen, of kinderen aan te melden voor muziekles. Wil je meer weten over muzieklessen? Lees dan het artikel: ‘Tien meest gestelde vragen over muziekles’.

8. Bij oma en opa op visite

Goede relaties met verschillende generaties kunnen veel wijze lessen voor kinderen opleveren. Tijdens een bezoekje aan oma of opa kunnen kinderen leren hoe opa en oma omgaan met conflicten, hoe zij bijvoorbeeld hun eigen regels en routines creëren en hoe zij bepaalde familietradities omarmen. Ook leren kinderen misschien dat bij opa en opa de rollen heel anders verdeeld zijn dan bij jullie thuis het geval is. En natuurlijk is het ook gewoon harstikke gezellig om bij oma en opa op bezoek te gaan! 

9. Fantasiespel

De ‘doen alsof-‘ of ‘fantasierijke-‘ spelletjes zorgen voor het stimuleren van de creativieve en probleemoplossende vaardigheden van kinderen. Echt waar, deze vorm van spelen is niet te onderschatten. Als kinderen doen alsof ze superhelden zijn of met speelgoeddieren praten, leren ze in feite veel over sociale rollen. Tijdens het spelen kunnen ze de verschillende ideeën uit de wereld om hen heen verwerken.

10. Foto’s maken

Heb je een oud fototoestel of heeft je kind zelf een camera op zijn telefoon? Laat hem foto’s maken. Fotografie kan helpen bij het ontwikkelen van de stem, de visie en de identiteit van kinderen als het om hun familie, vrienden en de gemeenschap gaat.

Bron: Parent.co

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.