Lise Steegmans
Lise Steegmans Nieuws 7 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vastberaden 11-jarige jongen vlucht in zijn eentje uit Oekraïne en bereikt grens Slowakije

Nog niet eerder was een oorlog zo goed en live te volgen via (sociale) media. De schokkende en vaak hartverscheurende verhalen over gevluchte burgers uit Oekraïne blijven maar binnendruppelen. Naast de verdrietige verhalen is er soms ook een verhaal dat hoop geeft. Zoals het bijzondere verhaal van deze elfjarige jongen uit Oekraïne. Hij reisde in zijn eentje naar de grens met Slowakije, zo’n 1.000 kilometer van zijn woonplaats.

De naam van de jongen is onbekend, maar vanwege zijn bijzondere avontuur heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van Slowakije zijn verhaal met de wereld gedeeld.

11-jarige vlucht uit Zaporizja

De jongen komt uit Zaporizja. Die stad werd vorige week wereldnieuws toen Russische troepen er de aanval inzetten op de kerncentrale. Die kerncentrale is de grootste van Europa en even leek het erop alsof president Poetin een tweede kernramp zoals Tsjernobyl nastreefde. Voor de moeder van de jongen was de aanval, en de daaropvolgende bezetting, reden genoeg om een rigoureuze maatregel te nemen. Met slechts een dikke jas, een muts en een rugzak vol eten en drinken stuurde ze haar zoon in zijn eentje op de vlucht.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Waarom in zijn eentje, horen we je denken. In een videoboodschap laat Julia Pisecka, de moeder van het jongetje, weten dat haar zieke moeder niet meer kan lopen. Ze moest dus kiezen tussen de zorg voor haar moeder en een veilige uitweg voor haar zoontje. De jongen is op de trein gezet en moest honderden kilometers in zijn eentje afleggen. Een aantal vrijwilligers bij de Slowaakse douane heeft hem onder hun hoede genomen en hem ondergebracht op een warme plek. Vooral het telefoonnummer op zijn hand confronteerde de lokale hulpinstanties met de absurditeit van de situatie. Met dit telefoonnummer kon het jongetje naar dierbaren van zijn familie bellen, die hem later kwamen oppikken.

“Hij heeft iedereen voor zich gewonnen met zijn glimlach, zijn onverschrokkenheid en zijn vastberadenheid, die een echte held waardig is”, stelt het Slowaakse ministerie.

Hartverscheurend: jongetje uit Oekraïne vertelt in tranen over afscheid met vader

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RTL Nieuws

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.