Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

15 waardevolle tips voor je dochter

Deze 15 levenslessen die een Amerikaanse moeder voor haar dochters opschreef, zijn de moeite waard om ook aan jouw dochter mee te geven.

1. Streef er niet naar populair te zijn

Populaire kinderen zijn vaak juist onzekere kinderen. Zij hebben een groep om zich heen nodig om hun onzekerheden te verbergen. Ga dus niet met andere meisjes om omdat ze populair zijn of omdat je denkt dat ze leuker zijn dan jij. Je bent al leuk genoeg!

2. Eet elke dag wat lekkers

Genieten is belangrijk. Ook van eten. Gun jezelf elke dag iets lekkers. En eet het met plezier. Zonder schuldgevoel. Gewoon omdat het kan.

3. Zeg minstens elke dag één keer ‘nee’

Wees geen ‘pleaser’. Je kunt niet alles doen en iedereen tevreden stellen. Door af en toe nee te zeggen, toon je respect voor jezelf en zullen anderen je respecteren. Zeg je vervolgens welgemeend 'Ja' op een verzoek, dan weten mensen dat dit oprecht is.

4. Voel je nooit schuldig als je bij mij weg gaat

Ik houd altijd van je. Waar je ook bent. Krijg je de kans om te reizen? Pak die kans! Ik wil dat je je eigen leven leidt en zelfstandig bent. Met dat doel heb ik je op de wereld gezet. Niet om je letterlijk dicht bij mij te houden.

5. 'Onzin dingen' leren heeft nut

Je hebt gelijk: je gaat waarschijnlijk met veel saaie dingen die je leert op school, nooit meer wat doen. Toch leer je die dingen niet voor niets. Het is een les in het opbrengen van discipline en het tot een goed einde brengen van andere uitdagingen en problemen die je zult tegenkomen in het leven.

6. Heb seks met de juiste persoon

Nee, je hoeft van mij niet te wachten met het hebben van seks tot na je huwelijk. Wacht wel tot de juiste persoon voorbij komt: iemand die lief voor je is, van je houdt, je laat lachen, je respecteert, je hand vasthoudt en niet bang is om je zijn tranen te laten zien.

7. Geef niet op. Nooit!

Als je ergens in gelooft, en je hebt hoop dat het goed komt, en je gelooft erin: ga ervoor! Laat je niet tegenhouden door wie of wat dan ook.

8. Vertrouw op je gevoel

En dan bedoel ik niet dat stemmetje in je hoofd dat je laat twijfelen. En ik bedoel ook niet de mening van anderen die door je hoofd spookt. Nee, ik bedoel dat gevoel dat vanuit je buik komt, het kippenvel dat je van iets krijgt of dat fluisterende stemmetje in je hoofd. Echt, je herkent het vanzelf.

9. Vind je eigen yoga

Het hoeft echt geen kraanvogel of andere yoga pose te zijn die je laat ontspannen, maar vind een manier die voor jou werkt. Iets waar je op terug kunt vallen, als het leven hectisch is en dingen niet gaan zoals je wilt. Dit kan yoga zijn, maar ook het lezen van een boek of een lange wandeling.

10. Zie het leven als een reis

Leer, lees, dans, praat, luister, doe, creëer en reis zoveel als je kan. Praat tegen onbekenden, lach naar de persoon die naast je zit in de bus. Ontdek waar jij blij van wordt en behoud wat goed voor je is.

11. Kijk om je heen

Hoe druk je ook bent, vergeet niet om je heen te kijken. Naar die vogel die voorbij vliegt, naar de wolken, pluk een bloem uit het veld. We wonen op een geweldige plek: de aarde. Geniet hiervan.

12. Ga alleen om met mensen die energie geven

Vraag jezelf altijd af in de omgang met mensen: krijg ik van deze persoon positieve energie of is het een energievreter? Is het laatste het geval: ga niet langer met deze persoon om. Maak alleen ruimte in je leven voor degene die goed voor je zijn.

13. Schrijf!

Schrijf je gedachten en ideeën op en lees ze regelmatig terug. Je beste raadgever ben jij.

14. Ruim je kamer op

Hoe opgeruimder de ruimte om je heen is, hoe opgeruimder je in je hoofd wordt. En geloof mij: dat is een heel fijn gevoel!

15. Het draait alleen om jou

Jij bepaalt je eigen leven: de richting die het opgaat, het pad dat je volgt. Jij alleen. Kies dus altijd datgene dat goed is voor jou. En voor niemand anders. Wat anderen er ook van vinden.

Bron: Gebaseerd op een artikel op elephantjournal.com dat Rebecca Lammersen voor haar dochters Emma en Ruby schreef.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.