Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 24 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

16-jarige dochter alleen op vakantie? ‘16-jarigen kunnen nog weleens gekke dingen doen’

De zomervakantie komt er langzamerhand aan en de plannen zijn onderhand bekend of in wording. Wie gaat er nog met het hele gezin en wie gaat er zonder ouders op vakantie? Het blijft een lastige vraag, want vanaf wanneer kunnen tieners alleen met vrienden op vakantie?

Hoewel elke ouder hier waarschijnlijk anders over denkt, waren wij toch benieuwd naar de meningen van onze lezers.

Vakantie in het buitenland?

Het ligt er natuurlijk aan hoe de eventuele vakantie eruitziet. Is het een vakantie met vrienden in Nederland of het buitenland? Of is het met één vriend of vriendin waar de ouders ook op dezelfde camping zitten? De ene ouder vindt 16 jaar oud genoeg, een ander wil het niet eerder dan 18 jaar.

Wij vroegen ons af welke leeftijd ouders geschikt vinden voor de eerste vakantie zonder ouders van hun kinderen. Wij plaatsten daarom de volgende stelling op onze Facebook pagina: ‘Mijn 16-jarige dochter mag samen met haar vriendin(nen) op vakantie naar het buitenland’. De meningen hierover zijn verdeeld.

Vertrouwen

“Dat ligt helemaal aan het kind”, vindt Daniëlle. “Zoals mijn dochter nu is, zou ik haar zeker vertrouwen als ze dat wilt op haar zestiende. Volgens mij zijn we allemaal jong geweest, het is een mooie herinnering voor later.” Miranda is het hier helemaal mee eens: “Dat is afhankelijk per kind van hun verantwoordelijkheid en emotionele ontwikkeling.”

Ramona vindt dat het mag, binnen bepaalde grenzen. “Zelf ging ik op mijn zestiende met een vriendin naar een camping in Nederland. Haar moeder stond daar ook, maar op een eigen plek. Zij hield een oogje in het zeil, maar in principe regelden en bepaalden we alles zelf. Het jaar erop gingen we met een georganiseerde reis naar het buitenland. Het waren mooie vakanties. Pas daarna gingen we echt zonder begeleiding. Ik denk dat het bij mijn kinderen net zo zal gaan.”

Welke vriendinnen

Judith: “Van mij mag mijn dochter op haar zestiende met vrienden op vakantie, al ligt het eraan waarheen en met welke vriendinnen. Het liefste ergens heen waar ik in geval van nood binnen een dag kan zijn en met vriendinnen die ook verantwoordelijkheidsgevoel hebben.” Ina is het hier mee eens: “Ik ging op mijn zestiende ook voor het eerst op vakantie met mijn vriendje, die tegenwoordig mijn man is.”

Samantha ziet er ook niet heel veel problemen in. “Zelf had ik dit zonder problemen kunnen doen toen ik 16 jaar was. Ik ging met een vriendin fietsen door Nederland, omdat we niet naar het buitenland mochten. Mijn kinderen hadden dit ook kunnen doen, alleen deden zij het iets later. Er waren nooit problemen of incidenten. Het ligt ook aan je kind en hun vrienden.”

Zestien is te jong

Vele ouders zijn het erover eens dat ze 16 jaar te jong vinden voor een vakantie in het buitenland. “Ik vind 16 jaar nog iets te jong”, vertelt Latifa. “Mijn dochter is zelf 16 jaar en zij mag nog niet alleen met vriendinnen op vakantie. Het blijven nog kinderen, vanaf 18 jaar is een prima leeftijd.”

Ook Danielle vindt 16 jaar te jong. “Het zou er bij mij aan liggen hoe mijn dochter dan is met die leeftijd. Toch zou ik haar eerst hier in Nederland het zelf laten ontdekken en ik adviseer haar pas op haar achttiende naar het buitenland te gaan met een groep. Dat deed ik ook op die leeftijd, ik was toen wat meer bewust van alles en ook niet meer zo aan het puberen.”

Eerst een vakantie in Nederland

Anita ziet het zeker niet zitten om haar dochter dan al alleen met vrienden naar het buitenland te laten gaan. “Absoluut niet, dat is veel te jong. Ze zijn met 16 jaar nog niet in staat problemen te overzien en op te lossen. Ik zou eerst maar eens een vakantiepark in Nederland doen of samen met de ouders op een park in twee verschillende huisjes. Hulp is dan dichtbij.”

Ook Francina adviseert eerst een vakantie in Nederland. “Als er ook maar iets is, kan je niet zomaar heen en weer. En 16-jarigen kunnen nog weleens gekke dingen doen.” Hier is Ashley het helemaal mee eens. “16 jaar is wel heel jong. Ze kunnen nog niet alle problemen overzien en buiten dat ben je als ouders verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt met je kind.”

Had ik maar nooit… ‘Mijn zoon (16) alleen op vakantie laten gaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.