Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Ouders 2 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

3 dingen die ouders kunnen doen om gelukkige kinderen te krijgen

Iedereen die kinderen heeft, wil dat ze gelukkig zijn. Want als je kinderen happy zijn, ben jij het als ouder waarschijnlijk ook, toch? Deze 3 dingen kunnen ouders doen om gelukkige kinderen te krijgen.

Gelukkige kinderen krijgen

Maar hoe voed je kinderen op zodat ze gelukkig en veerkrachtig in het leven staan? Hugh Van Cuylenberg, auteur van het boek  The Resilience Project deed lang onderzoek naar de voorwaarden die ten grondslag liggen aan de vorming van gelukkige kinderen.

In zijn boek noemt hij de drie belangrijkste factoren, die door de ouders op regelmatige basis moeten worden gestimuleerd. Als de volgende drie begrippen worden ingevlochten in de opvoeding van kinderen, zijn volgens hem kinderen vaak het gelukkigst:

1. Dankbaarheid

Dankbaarheid is volgens Van Cuylenberg een belangrijkste eerste factor voor gelukkige kinderen. Het gaat er bij kinderen om dat ze dankbaar zijn voor dingen die ze hebben. Hij stipt aan dat vooral in meer materialistische, Westerse landen, het geluk van kinderen teveel afhangt van hetgeen dat ze wel of niet krijgen. Als ze een nieuwe fiets krijgen, zijn ze happy. Als ze niet het cadeau krijgen voor Sinterklaas dat ze wilden, zijn ze ongelukkig.

Het is belangrijk om kinderen dankbaarheid bij te brengen voor de dagelijkse dingen. Dit hoef je niet op een geforceerde manier te doen, maar kan je integreren in algemene, dagelijkse gesprekjes. Als je je kind z’n schoenen aantrekt, kan je eens vertellen dat er ook kindjes zijn die geen schoenen hebben. Of als jullie gezellig samen op de bank een boekje lezen of TV kijken, kan je eens benadrukken hoe fijn het is dat jullie onbezorgd van jullie tijd samen kunnen genieten. Zo leren kinderen dat deze basisbehoeften lang niet altijd vanzelfsprekend zijn.

2. Empathie

Hoe meer empathisch een persoon is, hoe sneller hij of zij geneigd is aardig en behulpzaam te zijn naar anderen. Het is ontzettend belangrijk dat kinderen leren om empathisch te zijn, aangezien simpelweg aardig zijn tegen mensen, en mensen treffen die daarom aardig zijn tegen jou, sterk kunnen bijdragen aan het geluksgevoel van kinderen.

“Zodra je iets aardigs zegt of doet voor iemand anders, maken je hersenen een stofje aan, dat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Zodoende geeft empathie hebben voor anderen je een goed gevoel. Dit is de reden waarom het belangrijk is om deze kwaliteit goed bij je kind in het dagelijkse leven te integreren.”

3. Mindfulness

Hoewel veel mensen bij mindfulness denken aan die ene yoga-les of aan een meditatiesessie van 20 minuten per dag, is dat niet hetgeen dat Van Cuylenberg bedoelt. Het gaat erom dat je je leven bewust, en in het heden leeft.
Volgens Van Cuylenberg leven veel mensen niet in het heden, maar zijn veel mensen bezig met zorgen over de toekomst (49 procent), of juist met het verleden (25 procent). Dat betekent dat mensen op een dag maar ongeveer 25% bezig zijn met wat ze op dat moment aan het doen zijn.
Dat vindt Van Cuylenberg treurig, en adviseert daarom ouders om kinderen ‘in het moment’ op te voeden.

Extra tips voor gelukkige kinderen:

Je hele opvoedmethode omgooien omdat je denkt dat je kind daar gelukkiger van wordt, klinkt wat radicaal. Maar met de bovenstaande factoren in het achterhoofd houdend, zijn er zeker al kleine dingen die je kan aanpassen om gelukkige kinderen op te voeden:

  • Leg je telefoon weg! Je kinderen willen altijd jouw aandacht, en voelen wanneer je niet echt aanwezig bent.
  • Buig de vraag hoe het op school was aan je kinderen eens om in een positieve vraagstelling. Vraag ze bijvoorbeeld eens drie dingen op te noemen die ze leuk hebben gevonden vandaag, of die ze in positieve zin is bijgebleven.
  • Klagen en gevoelens van frustratie uiten naar elkaar, moet zeker kunnen. Maar probeer voor elke negatieve notitie ook eens bewust iets positiefs te bedenken, samen met je kind.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.