Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Persoonlijke verhalen 5 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

3 situaties waaraan je merkt dat je kind aan het prepuberen is

Het schemergebied tussen nog kind(erlijk) zijn en de puberteit is een bijzondere tijd. Meisjes beginnen iets eerder met puberen dan jongens, al rond 10 of 11 jaar kan dat zo zijn. Aan de buitenkant zie je nog niets, maar aan het gedrag merk je des te meer. Dit zijn drie situaties (uit eigen ervaring) waaraan je merkt dat je kind aan het prepuberen is.

Ik wil alleen zijn!

Waaraan merk je dat je kind aan het prepuberen is? Dat ze veel vaker graag alleen willen zijn. Mijn dochter kan de ene avond zeggen als ik haar kamer (na kloppen!) binnenkom: “Mam, wil je alsjeblieft weg gaan? Ik wil alleen zijn!” Dat is dus heel normaal voor kinderen op deze leeftijd. Of ze zegt: “Nou en? Dat boeit me niet!” als ik haar iets enthousiast vertel. Gelukkig vind ik het aandoenlijk. Boos erom worden lukt me niet. Zeker niet omdat ze de volgende ochtend appt dat ze me de liefste moeder van de wereld vindt, of me van achteren bestormt om me een warme omhelzing te geven.

4 tekenen waardoor je weet dat je kind al de prepuberteit in is getreden

Privacy: dan weer wel, dan weer niet

Er was een tijd dat je kind zich helemaal vrij voelde en absoluut geen schaamte kende.  Herkenbaar?  Dat is nu wel anders. Op een gegeven moment willen kinderen heel graag privacy en doen ze de badkamerdeur op slot.

Laatst moest mijn dochter zich omkleden in de auto. Ze verwisselde haar scoutingblouse voor een T-shirt, omdat het best warm was. Ik zat naast haar en mocht haar niet in haar hemd zien. Het was echt een issue. Dus hield ik een jas voor haar,  keek de andere kant op en beschreef de planten die ik zag, zodat ze zeker wist dat ik niet naar haar keek.

Maar vaak als ze terugkomt van scouting, of ze is ergens anders buiten geweest waar kans is op teken, wil ze heel graag dat ik even check of ze nergens een teek heeft opgelopen. Dan speelt de behoefte aan privacy of lichaamsschaamte geen enkele rol.

Doe ik zelf. Mam, kun je me helpen?

Mijn dochter wil absoluut niet dat ik haar zware schooltas een stuk voor haar draag of haar fiets uit de schuur wurm (best onhandig werkt dat bij ons) en dan in het gangetje zet. “Ik wil alleen zijn, ” krijg ik dan weer te horen. Tot ze er tegenaan loopt dat de draai toch wel erg lastig te maken is. Dan zegt ze: “Mam, wil je me alsjeblieft helpen?”

Opstandige puber in huis? Zo kun je met deze fase omgaan

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.