Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

5 tips: omgaan met opstandige kinderen

Ben jij ook gezegend met kinderen die zo lekker opstandig kunnen zijn? En die hun mening duidelijk niet onder stoelen of banken steken?

Wij hebben vijf tips om met deze opstandige rebellen om te gaan.

1. Kies welke discussie je aangaat

Proberen jouw kinderen ook altijd een discussie uit te lokken? “Mama, wat zijn de andere opties dan?” Nou, wat dacht je van GEEN andere opties! Als je iedere discussie aan moet gaan, ben je aan het einde van de dag bekaf. Dus: selecteer welke discussie je wel aan gaat, neem daar een duidelijke positie in, en laat de rest lekker langs je heen gaan.

2. Zelf oplossen

Bijna iedere moeder mag een extra functie op haar cv toevoegen: mediator. Want oh, wat kun je druk zijn met het oplossen van de problemen tussen je kinderen. Probeer daarom alleen in te grijpen als het écht nodig is. Kinderen moeten namelijk leren om hun eigen problemen op te lossen. Sterker nog, soms wordt de ruzie alleen maar erger als je er als moeder mee gaat bemoeien. En heel vaak kunnen kinderen zelf prima een oplossing bedenken.

Lees ook: Ruzie? Laat ze het zelf oplossen.

3. Gebruik een beloningskaart

Heb jij ook het gevoel dat je continu bezig bent om je kinderen erop te wijzen wat ze verkeerd doen? Beter is het om positief te motiveren, in plaats van het negatieve gedrag te straffen. Een goede methode hiervoor is de beloningskaart. Zo’n beloningskaart kan bestaan uit een tabel van huishoudelijke klusjes, maar ook bijvoorbeeld uit positieve gedragingen. In de tabel kan bijvoorbeeld staan “bed opmaken,” of “je handen thuis houden.” Net wat jij als ouder belangrijk vindt. Zorg ervoor dat deze beloningskaart onderdeel wordt van de bedtijd-routine. Wat is er vandaag goed gegaan? Het bed opmaken? Dan krijgt je kind daar een ster voor. Als er iets niet goed is gegaan kun je met je kinderen bespreken hoe het de volgende dag beter kan.

Lees op: Straffen? Belonen werkt beter!

4. Ga erop uit

Kinderen hebben zoveel energie en dus behoefte aan avontuur. Ze moeten even lekker het huis uit om hun energie kwijt te raken. Kies bijvoorbeeld een park waarvan je weet dat het een veilige plek is en waar je de kinderen met een gerust hart hun ging kunt laten gaan. Geef ze een half uur om zich helemaal uit te leven. Zij blij, jij blij. 

5. Laat je humeur niet verpesten

Soms heb je gewoon even geen zin in 'dat gezeur' en wordt je humeur er niet beter op. Maar hé, als jij lekker in je vel zit en dus vrolijk bent, zijn je kinderen ook een stuk opgewekter. Er wordt minder ruzie gemaakt en het is gezellig in huis. En nee, niemand verwacht van jou dat je iedere dag met een lach op je gezicht gebeiteld zit… Geef jezelf gewoon even de ruimte als je een slecht humeur hebt. 

Trouwens: zeker niet alleen het humeur van jou is bepalend voor kinderen! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat juist het humeur van vaders een hele grote invloed heeft op jullie kinderen.

Lees: Papa’s humeur van grote invloed op ontwikkeling kind

Bron: Huffingtonpost.com 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.