Demi de Boer
Demi de Boer Ouders 1 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

5x kwaliteiten die jou een geweldige ouder maken

Kinderen opvoeden kent veel mooie kanten, maar ook veel uitdagingen. Er bestaat helaas geen handleiding voor de perfecte opvoeding en ieder kind is anders. Toch zijn er een aantal kwaliteiten die elke ouder tot een geweldige ouder omtoveren.

Daarvoor hoef je het nog steeds niet perfect te doen, maar zal je kind zich wel ontwikkelen tot een fijne, zelfverzekerde en zelfstandige volwassene.

Dit maakt jou een goede ouder

Deze kwaliteiten zorgen ervoor dat jij een geweldige ouder bent voor jouw kinderen.

1. Een geweldige ouder laat op tijd los

Bij het idee van loslaten zullen veel ouders even slikken, maar uiteindelijk is het de taak van ouders om overbodig te worden. Het is goed om kinderen aan te moedigen om zelfstandig te worden en onafhankelijk te leren denken. Zo leren zij hun eigen problemen oplossen en in zichzelf te geloven.

Sommige ouders hebben de neiging om dingen voor hun kind op te lossen, voordat hun kind het zelf heeft geprobeerd. Dit wordt vaak gedaan om te voorkomen dat kinderen falen, maar zo kunnen zij ook niet leren van hun fouten. Kinderen zullen gaandeweg leren door te vallen en weer op te staan. Daarbij kunnen zij nooit de voldoening voelen als iets is gelukt, wanneer een ouder alle taken op zich neemt.

Het is dus belangrijk om je kind aan te moedigen om dingen te proberen, fouten te maken en weer door te gaan. Praat daarbij over de gevolgen van bepaalde acties, daardoor leert je kind de gevolgen te overzien. Zo groeit je kind uiteindelijk op tot een zelfverzekerde en onafhankelijke volwassene.

2. Een geweldige ouder vindt plezier belangrijk

Je bent een speelse ouder die nooit vergeet om plezier te hebben met je kinderen. Dit wil niet zeggen dat je een persoonlijke entertainer bent, maar wel dat je al het mooie van de wereld aan je kind laat zien.

Kiekeboe leert je kind over gehechtheid. Fantasiespelletjes helpt je kind te ontdekken wie hij wilt zijn. Een potje worstelen zorgt voor fysiek zelfvertrouwen. Met een bal overgooien zorgt voor sportiviteit en samenwerking. Door te spelen, leren zij ook met emoties omgaan, door bijvoorbeeld emoties na te spelen met poppen. Verschillende spelletjes zijn dus erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind en het is natuurlijk ook hartstikke gezellig.

Daarbij is het voor jou ook fijn, je kunt de stress van het dagelijks leven uitschakelen en meegaan in de fantasiewereld van je kind. En zo bouw je ook nog eens een diepere band op met je kind.

3. Een geweldige ouder biedt structuur

Sommige ouders zullen het lastig vinden om duidelijke grenzen en regels te stellen voor hun kind. Ouders dreigen wel met een straf, maar vaak komt die straf nauwelijks of niet. Terwijl jonge kinderen enorm veel behoefte hebben aan duidelijke grenzen. Zonder regels is er een kans dat kinderen vroeg beginnen met experimenteren met drugs, alcohol en seks.

Door op jonge leeftijd al duidelijke grenzen te stellen, zullen zij op latere leeftijd beter inzien wat wel en niet toegestaan is. Het is wel belangrijk om hier niet té ver in te gaan, want kinderen mogen wel fouten maken. Probeer daarom een balans te vinden tussen het bieden van steun en empathie en het bieden van structuur door regels, verwachtingen en grenzen. Als je deze balans hebt gevonden, ben je een geweldige ouder.

4. Een geweldige ouder is een goed rolmodel

Elke ouder hoopt waarschijnlijk dat hun kind opgroeit tot een verantwoordelijk, vriendelijk, medelevend persoon. Maar deze waarden leer je niet aan zoals zwemmen of voetballen. Om je kind deze waarden mee te geven, zal jij het juiste voorbeeld moeten geven.

Zodra jij probeert om de beste versie van jezelf te zijn en een goed rolmodel bent voor je kind, zal je kind deze waarden van je overnemen. Een jeugd met liefdevolle, gulle en oprechte ouders, zorgt uiteindelijk voor een liefdevolle, gulle en oprechte volwassene.

5. Een geweldige ouder geeft eindeloos veel liefde

Eindeloze liefde aan je kind tonen, is misschien wel de kern van een geweldige ouder. Gelukkig gaat dit voor veel ouders geheel automatisch, dit komt omdat het in onze natuur zit om van je eigen kind te houden.

Je toont eindeloze liefde door je kinderen een knuffel te geven, er voor hen te zijn en te vertellen dat je van ze houdt. Maar liefde is ook begrijpen wat je kind nodig heeft in elke fase van zijn leven. Van de veiligheid voor je baby tot de goede adviezen voor je tiener.

De grootste bron van is liefde is door een stabiele en betrouwbare situatie voor je kind te creëren en altijd aanwezig te zijn in zijn leven. Dit betekent tijd maken voor quality time, simpele familierituelen in het leven te roepen en het genieten van samen niks doen op de bank.

5x fouten die iedere ouder van een tiener maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.