Redactie
Redactie Slapen 19 jun 2018
Leestijd: 5 minuten

6 slaapproblemen bij kinderen

Slaapproblemen bij kinderen, zoals slaapwandelen, slaapapneu of angst komen bij een kwart van de kinderen voor. En dat zorgt weer voor problemen overdag én op school. Hoe herken je deze slaapproblemen en wat doe je eraan? Wij hebben de zes meest voorkomende slaapproblemen op een rij gezet.

1. Slaapapneu en snurken

Bij kinderen die last hebben van slaapapneu stokt de ademhaling even tijdens het slapen. Iedere keer dat dit voorkomt, wordt een kind eventjes wakker, waardoor hij niet in een diepe slaap terecht komt. “Kinderen krijgen vaak last van leer- en gedragsproblemen”, vertelt Judith Owens, auteur van het boek Take Charge of Your Child’s Sleep. “Daarnaast hebben ze een verhoogde kans op een hogere bloeddruk.

Hoe herken je het?

Kinderen met slaapapneu ademen vaak door de neus en snurken veel. 

Ook kan de borstkas van je kind tijdens het ademen naar binnen bewegen of hangt zijn nek ver naar achteren in een poging om meer lucht te krijgen.

Wat te doen?

Om zeker te weten of je kind slaapapneu heeft, is het belangrijk om een arts te bezoeken. Met verschillende (slaap)onderzoeken kan er worden bekeken of er sprake is van slaapapneu en welke behandeling er nodig is.

2. Angst

Kinderen kunnen angstig zijn of zich druk maken over dingen die zij in het dagelijks leven meemaken – vriendschappen, moeilijke toetsen op school, teleurstelling – maar ook over dingen die kúnnen gebeuren. Denk aan inbrekers, het huis dat in brand vliegt of ontvoeringen.

Hoe herken je het?

Je kind is compleet uitgeput, maar wil absoluut niet slapen of krijgt opeens buikpijn als hij naar bed moet. Je kind kan vragen om een glas water of nog één knuffel voordat het licht uitgaat. Maar ook wil hij liever niet alleen slapen en gaat huilen als je de kamer verlaat.

Wat te doen?

Probeer niet te oordelen of je kind de schuld te geven van het angstprobleem, adviseert Susan Zafarlotfi, klinisch directeur van het Institute for Sleep-Wake Disorders aan de Hackensack University Medical Center. In plaats daarvan is het belangrijker om de angstgevoelens van je kind te erkennen. Vindt je kind het moelijk om erover te praten? Probeer het dan via het tekenen van de gevoelens of laat je kind het van zich af schrijven in een dagboek. “Schrijven helpt de gevoelens ‘eruit’ te laten, zodat je ze niet mee naar bed neemt”, legt Zafarlotfi uit. Moedig je kind vooral aan om met deze angsten in de ochtend te dealen. Mochten de angsten aan blijven houden, dan kun je met een arts overleggen.

3. Niet goed kunnen slapen door te weinig beweging / te veel computeren

Actieve kinderen zijn vaak betere slapers. Uit een Nieuw-Zeelands onderzoek is gebleken dat voor elk uur nietsdoen, kinderen er drie minuten langer over doen om in slaap te vallen. “Door te bewegen worden chemische stofjes in de hersenen geproduceerd, die slaap en ontspanning stimuleren”, legt Shahriar Shahzeidi, professor klinische kindergeneeskunde, uit. Net voor het slapengaan op een computer spelen kan ook funest zijn voor de slaap, omdat het licht het scherm het dag- en nachtritme verstoord.

Hoe herken je het?

Doordat je kind de ene helft van de dag op school op een stoel zit, en de andere helft achter de computer of voor de tv.

Wat te doen?

Zorg ervoor dat je kind overdag meer activiteiten heeft. Sport je kind niet? Overweeg dan eens om een sport uit te proberen. Natuurlijk kun je ook een flinke limiet zetten op de tijd achter de computer en je kind naar buiten sturen om te spelen.

4. Wakker worden in het midden van de nacht

Je kind kan om verschillende redenen ’s nachts wakker worden. Misschien heeft hij last van z’n buik of moet hij simpelweg nodig plassen. Maar het komt ook vaak voor dat het nachtbraken wordt veroorzaakt door een allergie, astma of reflux.

Hoe herken je het?

Ondanks dat je kind gewoon op tijd naar bed gaat, is hij uitgeput, chagrijnig op school en zit hij voor het avondeten al te knikkebollen. Misschien hoor je je kind ’s nachts hoesten of piepen, of zie je de volgende ochtend dat je kind gezwollen ogen of een loopneus heeft.

Wat te doen?

Probeer de oorzaak vóór het slapengaan te verzachten. Is de astma van je kind toch niet helemaal onder controle? Vraag dan je arts om betere medicatie. Ook als je nog niet precies weet wat je kind mankeert, kun je het beste naar de dokter gaan.

5. Slaapwandelen

Slaapwandelen is een raar fenomeen: je hersenen zijn diep in slaap, maar desondanks is je lichaam toch in staat om te bewegen.

Hoe herken je het?

Vaak ontstaat het slaapwandelen in de eerste uren na het slapengaan. Daarnaast zit het meestal ook in de familie.

Wat te doen?

Waarschijnlijk groeit je kind wel over het slaapwandelen heen, maar daar heb je in de tussentijd natuurlijk niets aan. Probeer zoveel mogelijk obstakels waar hij zich pijn aan zou kunnen doen in het huis weg te halen en doe de deuren en ramen goed op slot. Als je je kind tegenkomt tijdens het slaapwandelen, begeleid hem dan langzaamaan naar zijn bed.

6. Wiebelende benen of andere ledematen

Wanneer je kind bijna in slaap valt, kan het zijn dat hij last krijgt van een tintelend gevoel in zijn ledematen en de noodzaak om te bewegen. Dit staat ook wel bekend als het rusteloze benen syndroom (RBS). Vaak zit dit slaapprobleem in de familie.

Hoe herken je het?

Je kind klaagt over een raar gevoel in zijn benen als hij gaat slapen.

Wat te doen?

Je kunt de benen van je kind masseren of warme kruik gebruiken. Mocht het echt een probleem worden, neem contact op met de dokter. Misschien heeft je kind een tekort aan ijzer of foliumzuur en dan kunnen voedingssupplementen helpen. 

Bron: Parenting.com

Ben je benieuwd hoeveel slaap jouw kind nou nodig heeft? Lees dan het artikel ‘Hoeveel slaap heeft je kind nodig’, om te zien hoeveel uur slaap het beste is voor de leeftijd van jouw kind. Ook het artikel 'Alles over slapen' geeft jou als ouder alle informatie over slapen van A tot Z.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.