Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Mentale gezondheid 15 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

6 taken die kinderen zelfstandig kunnen doen

Door je kinderen taken uit te laten voeren, leren ze al verschillende vaardigheden en ontwikkelen ze verantwoordelijkheidsgevoel. Hier hebben ze de rest van hun leven baat bij, vroeg geleerd is tenslotte oud gedaan. Maar wanneer is een taak nu geschikt, en wat leert een kind dan precies? Reader’s Digest hield een rondgang bij experts voor inzichten over welke dagelijkse taken kinderen zelfstandig kunnen uitvoeren.

Zelfstandig doen! Dat is goed voor je kind

Voor een huisdier zorgen
De verzorging van een huisdier is in principe een taak die het hele gezin op zich neemt.  Een huisdier is toch onderdeel van het gezin. Laura J. Colker een Amerikaanse doctor op het gebied van Educatie, raadt aan dat ouders wel een oogje in het zeil houden bij de interactie tussen hun kind en een huisdier. Daarnaast bemoedigt ze ouders wel om jongere kinderen het voer en water te laten bijvullen. Volgens Colker draagt deze verantwoordelijkheid bij aan de ontwikkeling van empathie en een verzorgende rol.

Helpen bij taken voor broertjes of zusjes
Bij jongere kinderen kan er soms een gevoel van rivaliteit of jaloezie ontstaan naar een jonger broertje of zusje. Als je kind al iets ouder is wanneer er gezinsuitbreiding volgt, kan hij of zij bijvoorbeeld wel meer betrokken worden bij de zorg. Denk aan het aangeven van luiers, flesje geven, wassen of voorlezen. Maar denk ook aan andere taken zoals helpen met huiswerk maken, of ophalen uit school.

De was opvouwen
De was opvouwen is zo’n terugkerend klusje waar eigenlijk geen eind aan komt. Volgens Colker is dit taakje echter een perfect klusje omdat het uit componenten bestaat die nuttig zijn voor de ontwikkeling van een kind. Voor jonge kinderen adviseert ze dat die helpen bij het bij elkaar zoeken van matchende sokken. Dit zou niet alleen de rekenvaardig stimuleren maar ook het herkennen van kleuren en vormen. Een soort memories eigenlijk. Oudere kinderen kunnen helpen bij het opvouwen van de was en hun eigen kleding opbergen.

LEES OOK: 9x dit moet je kind kunnen vóór de brugklas

Helpen bij het koken
Kleine kinderen kun je natuurlijk nog niet heel veel laten doen bij het koken. Maar je kunt ze wel al een beetje comfortabel en wegwijs maken in de keuken. Maak natuurlijk gebruik van kindvriendelijke en veilige keukenspullen en laat hitte en elektriciteit achterwege. Volgens Colker kunnen kinderen vanaf vier jaar oud de ingrediënten afmeten, fruit pellen en met een houten of plastic lepel eten roeren. Samen koken met een ouder kind is leuk om ze alvast verschillende recepten te leren en ze alvast op dit gebied zelfstandiger te laten worden. Samen koken is daarnaast ook voor andere dingen goed, lees er hier meer over.

Huishoudelijke klusjes
Volgens professor en psycholoog Lawrence Balter hebben kinderen veel baat bij taken als het opruimen van hun eigen speelgoed en zelf hun hun bed opmaken.   ‘Klusjes moeten samen uitgevoerd worden wanneer het kind nog jong is en oefening en toezicht nodig heeft. Geleidelijk aan kunnen de klusjes een routine worden door het toe te voegen op een kalender. Zo wordt het een onderdeel van de dagelijkse activiteiten van een kind’, aldus Balter.

Boodschappen halen
Volgens Balter is samen boodschappen doen een ideale kans voor kinderen om een praktische vaardigheid te leren. Voordat jullie naar de supermarkt gaan, kan je kind je helpen met het maken van een boodschappenlijstje. Eenmaal in de supermarkt kan je zoon of dochter vervolgens de producten afvinken die jullie gehaald hebben.

Bron: Reader’s Digest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.