Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

6 tips: dealen met driftbuien

Niet alleen peuters en kleuters kunnen heftige driftbuien hebben, ook oudere kinderen kunnen nog veel moeite hebben met hun emoties. Hoe kun je je kind kalmeren en coachen om problemen rustig op te lossen? Zes praktische tips tegen drift- en huilbuien.

1. Stimuleer actie

Stimuleer je kinderen actief bezig te zijn. Laat ze sporten, knutselen met vriendjes afspreken en plezier hebben. Dit versterkt het zelfvertrouwen èn ze komen zo in aanraking met situaties waar ze problemen moeten oplossen. Oefening baart kunst!

2. Laat ze helpen

Kinderen kunnen hun zelfvertrouwen vergroten als ze iemand anders helpen. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, iets liefs te doen voor iemand of iets liefs te maken voor iemand die het nodig heeft.

3. Vergelijken

Maak je kinderen bewust van de ‘struggles’ van andere. Ze leren zo hun eigen problemen te relativeren. Belangrijk is wel dat je hierbij niet inspeelt op hun schuldgevoel (kinderen in Afrika gaan dood van de honger dus…) Maar praat met je kind en stel vragen over bijvoorbeeld vluchtelingen of kinderen in oorlogsgebieden.

4. Rotgevoelens parkeren

Leer je kind niet te verzuipen in rotgevoelens, als het emmertje overloopt. Je kunt dit doen door met ze te bespreken welke afleidende gedachten ze kunnen oproepen. Bijvoorbeeld een denkbeeldige ‘piekerdoos’ in je hoofd creëren waar je deze gedachten even in kunt parkeren’.

5. De gedachten afleiden

Je kunt een driftbui ook voorkomen door de gedachten af te leiden. Door bijvoorbeeld tot tien te tellen, het refrein van je lievelingsliedje te zingen of de kleuren van iets waarnaar je kijkt te benoemen. 

6. Lichaamssensatie

Soms helpen bepaalde lichaamssensaties ook om een emotionele bui te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn: handen even onder de koude kraan steken, hard knijpen in een stressballetje, een rubberen elastiekje schieten of even luisteren naar zachte (of juist harde) muziek. Deze tips werken niet alleen goed voor kinderen, ook voor jou als ouder. Op het moment dat je als ouder voelt dat je niet meer rustig kunt reageren op de buien van je kind, helpen met name de laatste twee tips. 

Bron: 10 Days to a Less Defiant Child, second edition: The Breakthrough Program for Overcoming Your Child's Difficult Behavior

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.