Laurien Bleeker
Laurien Bleeker School 16 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze dingen worden je niet verteld als je kind naar de basisschool gaat, maar gaan wel gebeuren

Als je kindje vier wordt en dus geen peuter, maar een heuse kleuter geworden is, gaat hij voor het eerst naar de basisschool. Superspannend natuurlijk, voor het hele gezin, en leuk tegelijkertijd.

Van de juf of meester krijg je te horen hoe zo’n dag eruitziet en wat je kind allemaal nodig heeft, zoals een broodtrommel en drinkfles. Maar bereid je ook voor op de volgende dingen, die je door niemand worden verteld, maar wel gaan gebeuren als je kind naar de basisschool gaat.

1. Playdates

Daar sta je dan op het schoolplein, zonder kind. Je kreeg nog net zijn rugtas in je handen geduwd en een soort-van-knuffel en toen was ‘ie alweer weg. Mee met zijn vriendje om daar lekker te gaan spelen. Yep, dit staat je nog vaak te gebeuren de komende jaren. Oh, en vergeet niet: ook andersom gebeurt dit natuurlijk, dat jij naar huis rijdt met een achterbank vol hysterische kids.

2. Een stapje terug

Door alle veranderingen en spanningen die een nieuwe school, juf of meester, veel kindjes en een ander ritme met zich meebrengen, kan het zijn dat je mini opeens een terugval krijgt. Dat hij opeens niet meer zindelijk is en ’s nachts weer in bed plast. Of hij krijgt boze buien of kan angstiger zijn dan voorheen. Dit hoort er allemaal bij en gaat gelukkig ook weer over, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

3. Nog niet leerplichtig

Pas als je kleuter vijf jaar is, is hij officieel leerplichtig. Toch gaan kinderen in Nederland al naar school vanaf vier jaar. Mocht dit te veel zijn voor je zoon of dochter, dan is het helemaal aan jou om hem of haar een dag thuis te houden of wat eerder op te halen, in overleg met de juf of meester.

4. Schoon kind heen, vies kind mee

Yep, je kindje zal veel buitenspelen, weer of geen weer. Verwacht dus niet dat je een schone kleuter mee naar huis krijgt, want lekker spelen betekent vies worden. Trek dus makkelijke kleding aan die tegen een stootje kan en vies mag worden.

5. De beruchte school-run

Zet je wekker de eerste weken van de basisschooltijd maar extra vroeg, want je zal zelf ook even in het nieuwe ritme moeten komen. De zogenaamde en beruchte school-run komt er namelijk aan: om 08:15 uur, max 08:30 uur moet je kindje in de klas zitten. Vroeg op dus, want het is voor niemand fijn om gehaast de deur uit te moeten die eerste weken.

6. Schoolreisjes

Sommige scholen doen een keer per jaar een schoolreisje, andere scholen iets vaker en weer andere heel vaak. Excursies en dagjes uit meegerekend. Houd daarom altijd goed de nieuwsbrief of app van de school in de gaten, zodat je niet op een leeg schoolplein staat met een teleurgesteld kind. Overigens worden ouders vaak ingezet voor schoolreisjes, be prepared.

7. Nieuwe woorden leren

Ook je kindje ja, maar jij zal er ook een aardige woordenschat bij krijgen. Denk maar aan BSO (buitenschoolse opvang), studiedag (van de leraren, dus je kind heeft een vrije dag), luizenmoeder (maar die term is na de gelijknamige serie vast wel duidelijk), luizenzak (nee, dit is geen zak vol luizen, maar een zak voor de jas van je kind om luizen te weren) en klassenouder (ter ondersteuning van de leraar).

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.