Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf School 16 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit leert je kind in groep 1 op de basisschool

Er verandert veel als je zoon of dochter naar de basisschool gaat. Het ritme, andere vriendjes en natuurlijk het leren van een hele hoop nieuwe vaardigheden. Een spannende tijd dus en daarom is het als ouder fijn om te weten wat je kind te wachten staat in groep 1.

We delen wat kinderen in groep 1 van de basisschool leren: van het herkennen van seizoenen tot samenwerken met klasgenootjes.

Groep 1

Je kunt het gerust een mijlpaal noemen: je kind gaat voor het eerst naar school en een nieuwe fase breekt aan. In Nederland zijn kinderen pas vanaf vijf jaar leerplichtig, maar veel ouders kiezen ervoor om hun zoon of dochter al vanaf vier jaar naar school te laten gaan.

In groep 1 ligt de nadruk op het wennen in de kleuterklas. Je kind went aan de regelmaat en de rituelen in de klas en leert een hoop nieuwe vaardigheden. Als ouder zijnde is het dan fijn om te weten wat er allemaal in het koppie van je kind omgaat. Wat heeft hij of zij allemaal geleerd? Waar zijn ze op school mee bezig? We vertellen het hieronder.

Taal en rekenen

Hoewel kinderen in de kleuterklas niet daadwerkelijk taal-of rekenles krijgen, zul je als ouder merken dat je kind met grote sprongen vooruit gaat op die gebieden. Zo leren ze een hoop nieuwe woorden, gaan ze hun naam herkennen en worden ze uitgedaagd om vragen te stellen.

Ook weten ze stap voor stap met cijfers om te gaan. In groep 1 leren kinderen tot tien tellen en zullen ze langzaamaan de getallen één tot vijf herkennen. Ook krijgen ze begrippen als ‘meer’ en ‘minder’ en ‘groter’ en ‘kleiner’ voorgeschoteld.

Algemene kennis

Wat je zal merken als ouder is dat er op de basisscholen veel gewerkt wordt met thema’s. Op die manier gaan kinderen bepaalde patronen en kenmerken in de wereld herkennen. Zo kan het de ene maand gaan over de seizoenen en de andere maand over ridders en prinsessen.

Als we het hebben over algemene kennis kun je met name denken aan bijvoorbeeld het herkennen van vormen en verschillende kleuren. Ook krijgen kinderen in groep 1 te horen welke seizoenen er bestaan en wat begrippen als ‘vandaag’ en ‘morgen’ inhouden.

Motorische ontwikkeling

Niet alleen geestelijk ontwikkelen kinderen in groep 1 zich, ook motorisch maken ze grote stappen. Zowel aan de fijne als grove motoriek wordt gewerkt. Zo krijgen leerlingen niet alleen onder de knie hoe ze moeten huppelen, hinkelen en klimmen maar ook hoe ze moeten knippen, plakken en verven.

Doordat bovenstaande vaardigheden vooral op spelenderwijs worden aangeleerd, hebben kinderen vaak niet door dat ze aan het leren zijn. Buiten met vriendjes hinkelen of binnen een mooie kleurplaat maken voor papa en mama zijn vaak activiteiten die kinderen heel leuk vinden.

Sociaal-emotioneel

Naast algemene kennis, taal, rekenen en motoriek is ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind heel belangrijk. In groep 1 krijgen kinderen te maken met nieuwe vriendjes en leren ze rekening houden met anderen. Ze worden door hun leerkracht dan ook gestimuleerd om samen te spelen. Op die manier krijgen kleuters door hoe ze met anderen moeten omgaan, leren ze luisteren en gaan ze begrijpen dat samenwerken belangrijk is.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Heutink

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.