Gina Koninkx
Gina Koninkx Lichamelijke ontwikkeling 16 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Je dochter met hevige menstruatiepijn helpen

Als vrouw weet je als geen ander hoeveel last je kan hebben van menstruatiepijn. Voor mannen is dat vaak wat moeilijker te begrijpen, maar ook vaders krijgen te maken met dochters die op een zeker moment gaan menstrueren. En wat nou als jouw dochter enorm veel last heeft van pijn tijdens de menstruatie?

Bijna geen vrouw zal ontkennen dat de menstruatie ongemakken met zich meebrengt. Je zit minder lekker in je vel door de hormonen, hebt enorme vreetbuien, krampen en voelt je soms gewoon echt niet fris. Niks ergs natuurlijk, maar wel heel vervelend. Vooral als je je dochter hiermee ziet struggelen.

Zo help je je dochter met hevige menstruatiepijn

Heeft je dochter elke maand weer last van hevige menstruatiepijn? Je hart breekt toch een beetje als ouder om haar pijn te zien lijden. Dit is hoe je haar kan helpen.

1. Luister naar haar wensen

Je puberdochter is zelf goed in staat om aan te geven wat voor pijn ze ervaart en wat ze van je nodig heeft. Zeker de eerste maanden van je ongesteldheid – als alles nog nieuw is – is dat gewoon een spannende periode voor haar. Ook heerst er onder kinderen van die leeftijd ook nog een taboe en durven ze dit niet altijd met hun vriendinnen te bespreken. Bied je dochter daarom altijd een luisterend oor. Vertel daarnaast ook over je eigen ervaringen met je menstruatie en wat jou helpt. Geeft ze aan dat ze een kruik wil of gewoon een dikke reep chocolade? Haal dit voor haar en leg haar lekker in de watten. Alles om het een beetje te verzachten.

2. Meld haar ziek als dat nodig is

Er heerst nog altijd een taboe rondom ziekmelding vanwege een menstruatie, ook onder volwassenen. Maar vrouwen die hevige pijn ondervinden tijdens de menstruatie zijn vaak echt niet in staat te functioneren zoals gewoonlijk. Als je ziet dat jouw dochter echt veel pijn heeft of ondraaglijke hoofdpijn ervaart, meld haar dan ook gewoon af voor school. Het is niet prettig voor haar om daar met deze klachten rond te lopen. Gebeurt het elke maand? Neem dan even contact op met haar mentor om uit te leggen dat ze erg veel last heeft van haar menstruatie. Dat is waarschijnlijk prettiger dan dat ze dit zelf moet aankaarten.

3. Zoek samen naar oplossingen tegen de pijn

Als haar menstruatiepijn elke maand zo heftig is, is het belangrijk om te kijken naar een oplossing. Als een warme kruik en paracetamol bijvoorbeeld niet voldoende pijnverlichting biedt. Het is een goed idee om naar de huisarts te gaan als haar menstruatiepijn erg hevig is. Daar kan worden gekeken naar een goede oplossing.

Dit is waarom je met je zoon wil praten over je menstruatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.