Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gedrag 17 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Slaapmeditatie voor je kind: zo kan meditatie kinderen helpen bij het slapen

Misschien denk je bij meditatie niet direct aan kinderen. Het is immers iets waarbij je langere tijd moet stil zitten, en dat is vaak niet een van de kwaliteiten van kinderen. Toch kan meditatie heel nuttig zijn, zoals een geleide slaapmeditatie waardoor kinderen beter gaan slapen.

Na een lange dag kan het voor kinderen moeilijk zijn om tot rust te komen. Meditatie kan ze daarbij helpen. Door middel van slaapmeditatie leren kinderen ontspannen. Voor kinderen is het bovendien belangrijk dat zij zich veilig en geborgen voelen wanneer ze naar bed gaan, slaapmeditatie kan je kind daarbij helpen.

Slaapmeditatie voor je kind

Slaapmeditatie voor je kind kun je het beste toepassen als geleide meditatie. Dat wil zeggen dat er iemand (dat kun jij zelf zijn of een opname) een rustgevend verhaal vertelt waarin ontspanning wordt gestimuleerd. Onderaan het artikel vind je ook een aantal voorbeelden van geleide slaapmeditaties die je kunt gebruiken.

Maar hoe kun je die slaapmeditatie nou toepassen in je avondroutine? Wij geven je een aantal tips om dit succesvol te doen.

1. Verzin samen de verhaallijn

Kies je ervoor om zelf de meditatie te leiden dan is het leuk om je kinderen zeggenschap te geven in het verhaal. Waar vind het plaats? In het bos of op het strand? Over wie gaat de meditatie? Misschien over een dier of een schelp. Het kan van alles zijn. Als jullie een rode draad hebben bedacht kun jij het vervolgens tot een mooi rustgevend verhaal maken.

2. Laat je kind de stem kiezen

Net als wij hebben kinderen ook voorkeuren voor bepaalde stemmen. Laat ze daarom kiezen of jij als ouder de slaapmeditatie doet. Of dat ze liever een ingesproken meditatie luisteren. En als ze voor een ingesproken meditatie kiezen kun je ze daarin ook weer verschillende soorten met verschillende stemmen laten horen. Zo kunnen ze zelf aangeven welke stem ze het prettigste vinden.

3. Doe een ademhalingsoefening

Om een beetje in de stemming te raken kun je beginnen met een ademhalingsoefening. Adem bijvoorbeeld rustig door de neus vier tellen in, waarbij je de buik bol maakt. Adem vervolgens zes tellen uit waarbij je de buik weer plat maakt. Door deze oefening een aantal keren te doen wordt het kind rustiger en ontvankelijker voor de meditatie.

4. Dankbaarheid

Een andere manier om je kind zich warm en geborgen te laten voelen is voor het slapen gaan je dankbaarheid naar elkaar uit te spreken. Vertel elkaar waarvoor je vandaag dankbaar was. Bijvoorbeeld voor het lekkere weer, of voor de knuffels die jullie elkaar hebben gegeven. Zo sluit je de dag positief af.

5. Hou vol zonder te dwingen

In eerste instantie zal je kind de meditatie misschien niks vinden en er niet (lang) naar willen luisteren. Geef het dan niet meteen op. Laat de meditatie op de achtergrond aan staan (of praat zelf gewoon rustig verder), terwijl je kind in bed ligt. Uiteindelijk zullen ze wennen aan de meditatie en zal het een vertrouwd gevoel geven.

Geleide slaapmeditatie voor kinderen

Hieronder vind je twee voorbeelden van geleide slaapmeditatie voor kinderen die je kunt proberen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.