Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 15 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Een relaxte ochtendroutine met kinderen, zo doe je het!

Aankleden, tandenpoetsen, ontbijten en dan ook nog zorgen dat iedereen op tijd achter zijn bureau of in de klas zit. Is de ochtendroutine bij jullie thuis altijd gehaast en loop je steeds weer achter de feiten aan? Met een paar kleine wijzigingen gaat het er voortaan veel relaxter aan toe!

Ochtendroutine

Zodra je kinderen hebt verandert je hele ochtendritueel. Waar je eerst alleen hoefde te zorgen dat je zelf gevoed en gepoetst de dag begon, komen daar nu ook ineens de kids en hun tassen en broodtrommeltjes bij. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het de ouders wekelijks opgeteld een werkdag kost om de kinderen ‘s ochtends klaar te maken. Aan het einde van het schooljaar heeft de gemiddelde ouder 540 keer aan zijn kind gevraagd om op te schieten. Maar het kan ook anders…

De avond ervoor

Een relaxte ochtendroutine begint eigenlijk de avond ervoor. Zorgen dat iedereen uitgerust wakker wordt scheelt namelijk al een heleboel chagrijn. Breng je kinderen dus op tijd naar bed zodat ze voldoende slaap krijgen. Maar zorg natuurlijk ook dat je zelf genoeg nachtrust krijgt.

Verder maak je het jezelf een stuk makkelijker wanneer je de avond van te voren het een en ander voorbereidt. Je moet maar bedenken, alles wat je de avond ervoor doet hoef je niet op de ochtend zelf te doen. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • De broodtrommels alvast vullen
  • Kleding klaarleggen
  • Gymtassen of andere schoolspullen inpakken
  • Het ontbijt voorbereiden
  • ‘s avonds douchen in plaats van ‘s ochtends

Eerder opstaan

Oké, dit klinkt misschien niet leuk maar een half uur eerder opstaan dan de kinderen is een aanrader. Dan heb je tijd om rustig een kop koffie te drinken, je aan te kleden en je haren en make-up te doen. Als je zelf al klaar bent heb je de rest van de tijd over om op je kinderen te focussen. Bovendien kun je even rustig wakker worden. Maak er een lekker me-time moment van en je kunt er de rest van de dag weer tegenaan.

Maak een schema

Help je kids en jezelf door een schema te maken. Voor kinderen die nog niet kunnen lezen kun je dit doen met plaatjes. Maak een duidelijke volgorde van de ochtendroutine. Bijvoorbeeld aankleden, tandenpoetsen, ontbijten, haren doen, tas pakken. Door steeds dezelfde volgorde te hanteren creëer je rust en regelmaat. Kinderen weten waar ze aan toe zijn en jij hebt iets om op terug te vallen.

Blijf rustig

Misschien ben je zelf geen ochtendmens en heb je drie koppen koffie nodig om überhaupt te functioneren. Kinderen daarentegen staan vaak meteen “aan”. Dat kan heel intens zijn als je nog niet goed wakker bent, maar desondanks is het belangrijk om rustig te blijven. Als jij rustig en relaxed bent, is de kans groter dat je kinderen dat ook zijn. Raak dus niet geïrriteerd of gestresst wanneer je kind er een keer wat langer over doet om zijn tanden te poetsen of zijn sokken aan te trekken. Kinderen hebben de neiging om je gedrag te spiegelen. Dus als jij schreeuwt en onrustig door het huis rent, zullen je kinderen waarschijnlijk hetzelfde doen.

Maak het weekend speciaal

Het is niet verstandig om in het weekend teveel van de ochtendroutine af te wijken. Zorg er nog steeds voor dat je kind genoeg nachtrust krijgt, maar geniet van de extra tijd die je ‘s ochtends hebt. Je kunt er ook voor kiezen om een speciale weekendtraditie te starten. Ontbijt bijvoorbeeld elke zondag wat later met croissants of pannenkoeken. Of ga elke zaterdagochtend naar de markt voor vers fruit. Zo’n traditie wordt voor je kind echt een moment om naar uit te kijken.

Lees ook: 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.