Sophie Nortier
Sophie Nortier Opvoeden 19 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Een soepele avondroutine met de kids? Dat doe je met deze 11 tips!

De ochtenden en avonden met kinderen; er moet veel gebeuren in een korte tijd. En dan moeten ze ook nog eens meewerken! Wanneer je uit je werk komt, zit je niet te wachten op een strijd die de hele avond in beslag neemt. Een soepele avondroutine staat dan ook hoog op het verlanglijstje van menig ouder. Daarom hier elf tips waarmee je je kids rustig in bed krijgt!

1. Creëer rust

Zorg ervoor dat je kind voor bedtijd nog even rustig kan spelen. Wanneer er te veel drukte is, zal je kind te hyped zijn om te gaan slapen. Nog even ‘moe maken’ kun je beter eerder op de dag doen. Is je kind nou een wat energieker type, laat het dan vooral wel gewoon toe. Elk kind is anders, dus een kind forceren iets te doen wat niet in hun natuur ligt, zal averechts werken.

2. Geen schermtijd voor bedtijd

Maar kies ook liever niet voor schermtijd voor het slapen gaan. Het licht van TV en tablets activeert de hersenen en je wil juist dat je kind in rustmodus komt.

3. Bedtijd

Kies een specifieke bedtijd en houd je daaraan. Zo kan de biologische klok van je kind zich hierop aanpassen. Het is wel handig om goed op te letten of dit tijdstip wel goed past bij de leeftijd van het kind. Want als hij over zijn vermoeidheid heen raakt, kun je een lange, lange avond verwachten. Daarnaast wordt hij ook juist vroeger wakker.

4. Praat over de avondroutine

Kinderen vinden het heel fijn om te weten wat ze kunnen verwachten. Dus het is handig om na het avondeten nog even de avondroutine met ze door te nemen. Leg bijvoorbeeld uit dat ze nu even mogen spelen en dat jullie over 30 minuten gaan beginnen met pyjama aan, tandenpoetsen, enzovoorts. Hoe specifieker je bent, hoe beter ze zich er mentaal op kunnen voorbereiden. Houd daarom ook zoveel mogelijk vast aan dezelfde routine.

5. Volle buikjes

Zorg ervoor dat ze goed hebben gegeten en gedronken. Voor jou is het makkelijk om nog even iets te eten of drinken wanneer je merkt dat je toch nog trek hebt. Maar die kleintjes kunnen dat niet. Met een lege maag naar bed zorgt gegarandeerd voor middernachtelijke escapades van je kids. Of ze staan om 5:30 uur naast je bed met het bericht dat het tijd is voor ontbijt.

6. Waarschuw ze op tijd

Waarschuw vervolgens even wanneer het bijna bedtijd is. Zo kunnen ze zich erop voorbereiden en komt het niet als een verassing wanneer ze moeten stoppen met spelen.

Je kunt bijvoorbeeld een keukenwekker zetten op vijf minuten. Dan leren ze ook goed de tijd in te schatten én zullen ze dat geluid associëren met bedtijd. Dat maakt het voor een oppas ook makkelijker de afspraken te hanteren.

7. Dim de lichten

Gedimde lichten en zachte, rustige muziek werken rustgevend. Daarnaast geeft het ook weer een signaal af aan de kids, dat het bijna bedtijd is.

8. Lekker warm bad

Heeft je kind geen last van huidproblemen, dan kun je een warm bad onderdeel maken van je avondroutine. Zowel het bad, als het insmeren erna, kan extra rust creëren bij je kleintje.

9. Houd het kort

Het is natuurlijk een heerlijk moment om te connecten met je kids, wanneer ze zo lekker rustig in bed liggen. Even lekker kletsen over de afgelopen dag of over morgen. Maar dit blijkt toch niet bevorderlijk te zijn voor de rustige avondroutine. Hoe langer je het moment in bed rekt, hoe langer ze ‘aan’ blijven staan.

Ga lekker met de kids op schoot of in bed een boekje lezen (en houd het er bij één), dat telt ook als een contactmomentje. En kan ook heel gezellig zijn als je ze erbij betrekt.

10. Geef ze wat controle

Ondanks dat jij natuurlijk het grootste deel van de avondroutine bepaalt, is het verstandig om de kinderen iets van controle te geven. Peuters vinden het bijvoorbeeld erg belangrijk om zelfstandig te zijn, dus laat ze een paar keuzes maken. Pak bijvoorbeeld twee opties voor pyjamaatjes waaruit zij er een kunnen kiezen. En laat ze het voorleesboekje uitkiezen.

11. Blijf proberen

Kinderen hebben tijd nodig om te wennen aan een bepaalde routine. En al lijkt het misschien in het begin dat de avondroutine niet aanslaat, zal je er baat bij hebben om het toch nog even vol te houden.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.