Samantha Lakker
Samantha Lakker Opvoeden 21 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Uit zijn of haar schulp: met deze vijf tips help je je verlegen kind

Geen enkele ouder wil dat zijn kind wordt buitengesloten of alleen moet spelen op de speelplaats. Wanneer jouw kind erg stilletjes is, kan je dan ook al snel in paniek raken. Want hoe help jij je verlegen kind uit zijn of haar schulp?

Hieronder vind je een paar handige tips.

Met deze vijf tips help je je verlegen kind

Noem je kind niet verlegen

Er is niets mis met verlegen zijn. De kans is groot dat je dit al weet, en er dus geen erg in hebt dat het labelen van je kind negatieve gevoelens kan opwekken bij je kind. Labels definiëren wie we zijn en waartoe we denken dat we in staat zijn. Jij wilt je kind juist vertellen dat hij of zij alles kan wat hij of zij maar wil. En niet benadrukken dat je kind minder goed is in het contact leggen met leeftijdsgenootjes.

Focus je op het zelfvertrouwen van je kind

Verlegen kinderen kunnen stralen op fronten waar ze zich meer op hun gemak bij voelen. Het is niet raar dat je als ouder al snel geneigd bent om je kind op voetbal of iets dergelijks te zetten, aangezien de andere kids dit ook doen. Maar als het zo is dat jouw kind zich meer op zijn gemak voelt bij wat rustigere activiteiten, moet je dit juist stimuleren. Er zijn genoeg activiteiten voor minder uitbundige kids. Het is veel makkelijker voor verlegen kinderen om nieuwe kinderen te benaderen en verbinding te maken wanneer ze zich in kleine, intieme groepen bevinden die zijn gericht op gemeenschappelijke interesses.

Respecteer de comfortzone van je kind

Het is altijd goed om kinderen aan te moedigen om uit hun comfortzone te stappen, omdat dit helpt om zelfvertrouwen op te bouwen. Maar het is ook belangrijk om de grenzen van de comfortzone van je kind te begrijpen. Kinderen die verlegen zijn, geven vaak de voorkeur aan de veiligheid van kleine, vertrouwde omgevingen. Als je ze in nieuwe, overweldigende omgevingen werpt, zullen ze zich hoogstwaarschijnlijk afsluiten. Probeer daarom kleine groepslessen of bekende plaatsen om te beginnen.

Stel je kind gerust met het feit dat het normaal is om zenuwachtig te zijn in nieuwe situaties

Zelfs de meest extraverte personen onder ons voelen zich soms zo. Het is essentieel om wat stillere kinderen te helpen begrijpen dat negatieve emoties, zoals zenuwachtig zijn, angstige gedachten, verdriet en boosheid niet raar zijn. Het gaat erom hoe we omgaan met deze emoties.

Bespreek emoties met je kind door samen te lezen

Wanneer we voorlezen aan onze kinderen, springen we in een andere wereld waar we zaken als emoties, vriendschap en conflicten kunnen bekijken door een andere lens. Omdat de situaties ons niet persoonlijk overkomen, kunnen we een stap terug doen en nadenken over hoe de personages zich voelen en wat ze kunnen doen om zich beter te voelen.

Zoek naar persoonlijkheidskenmerken in de verhalen en bespreek empathie, mededogen en verbindingen tussen personages. Wat maakt twee karakters vrienden? Wat gebeurt er als ze ruzie hebben? Hoe kunnen ze de vriendschap herstellen? We leven in een wereld die luid, snel en druk is. Helaas kan het overweldigend zijn voor de verlegen mensen onder ons. Maar door op dit soort manieren stil te staan bij gevoelens, krijgt je kind ook de stimulans om meer van zichzelf te tonen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.