Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

9x tekenen waaraan je angsten bij je kind kunt herkennen

Kinderen geven het niet altijd aan als ze ergens bang voor zijn. Toch is het zo dat een kind last kan hebben van angstige gevoelens. Aan deze subtiele signalen kun je angsten bij een kind herkennen.

1. Obsessieve handelingen
Denk bij obsessieve handelingen aan vaker handen wassen, nagelbijten, krabben of zweten. Het regelmatig en obsessief uitvoeren van zulke handelingen kan een vals gevoel van controle geven. Meditatie en training in denkpatronen kunnen hier een oplossing in bieden.

2. Je kind wil bij jou in bed slapen
Valt het je op dat je kind steeds vaker bij je in bed wilt liggen? Dit kan een teken zijn van angst. Hij of zij verstopt zich mogelijk voor nachtmerries of een onveilig gevoel. Door bij jou te slapen wordt een gevoel van veiligheid gecreëerd.  Je kunt hierover in gesprek gaan met je kind om te achterhalen waarom hij of zij niet meer in de eigen kamer durft te slapen. 

3. Perfectionistisch gedrag
Perfectionisme kan goed zijn. Maar als je kind zich te erg focust op het halen van hoge cijfers is dit niet goed. Dit zorgt voor angstgevoelens, stress en op den duur zelfs burn-out klachten. Dit hoeft overigens niet alleen om schoolprestaties te draaien. Er kan ook gestreefd worden naar perfectie bij het sporten of bij andere hobby’s. Probeer er zo veel mogelijk met je kind over te blijven praten.

4.  Stemmingswisselingen
Is jouw kind erg prikkelbaar en merk je dat hij of zij last heeft van stemmingswisselingen? Dit kan de manier zijn waarop een kind zijn emoties en angsten toont. Ga samen in gesprek over het gedrag en probeer je kind handvatten mee te geven waarmee er voortaan op een duidelijke manier frustraties en angsten geuit kunnen worden.

LEES OOK: Sensitief kind? Zo ga je daarmee om

5. Lethargie of oververmoeidheid
Een van de belangrijkste symptomen van angst is extreme vermoeidheid. Je kind komt na elke schooldag bijvoorbeeld uitgeput thuis. Angst vreet energie. Wellicht heeft je kind de hele nacht liggen piekeren. Help je kind te ontspannen door kalmerende ademhalingstechnieken te oefenen of door samen na de school wat yoga te doen. Laat hem of haar ook even een half uurtje een dutje doen.

6. Vaak last van hoofdpijn en buikpijn
Geeft je kind aan dat hij hoofdpijn of buikpijn heeft en blijft hij er maar over doorgaan? Dit kan op twee verschillende manieren een teken zijn van angst. Het kan een smoesje zijn om onder verplichtingen uit te komen die angstig maken. Ten tweede kan het een gevolg zijn stress. 

7.  Continue vragen stellen
Het zit doorgaans in de aard van een kind om veel vragen te stellen. Maar stelt je kind steeds vaker vragen en zit er een patroon in? Dan kan er iets meer aan de hand zijn dan alleen nieuwsgierigheid. Kinderen willen graag bevestiging en geruststelling. Wees zo geduldig mogelijk in het beantwoorden van de vragen en stel je kind gerust. Zo krijgt je kind weer een beetje meer zelfvertrouwen en voelt hij zich veel rustiger.

8.  Verminderde eetlust
Ook eetproblemen worden geassocieerd met angst en je kind kan echt tegen de avondmaaltijd op zien. Je kind wil bijvoorbeeld zelfs zijn lievelingseten niet meer eten. Je zou kunnen denken dat het onwil of kieskeurigheid is. Maar als er een patroon ontstaat, is er wel degelijk iets aan de hand.

LEES OOK: Minder angst door huisdier

9.  Veel meer online actief
Alle kinderen en jongeren zijn natuurlijk dol op iPhones, iPads en alle andere gadgets. Als kinderen vaker bezig zijn met hun beeldschermen en verdwijnen in het online leven kan er iets aan de hand zijn. Dit kan te maken hebben met angst. Online bezig zijn door bijvoorbeeld te gamen, kan een manier zijn om te ontsnappen aan de angstige gevoelens. 

Angststoornis 
Er is sprake van een angststoornis als de angsten het leven van een kind of puber beheersen. Dit kan zulke hevige vormen aannemen dat ook de omgeving eronder gaat lijden.

Gesprek met een kinderpsycholoog
Merk je dat jouw zoon of dochter angstige trekken vertoont en deze niet na verloop van tijd verdwijnen? Via de huisarts kunnen jullie doorverwezen worden naar een kinderpsycholoog.  Om een diagnose te kunnen stellen, vindt er een intakegesprek plaats. Een angststoornis is goed te behandelen met gedragstherapie.

bron: Parents, kidshealth, Romper

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.