Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Emoties 24 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

De impact van het verlies van een kind op de broers en zussen wordt vaak onderbelicht

Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind verliezen. Naast dat het verschrikkelijk is voor de ouders, heeft zo’n verlies ook grote impact op de broers en zussen. Ook babysterfte heeft gevolgen voor de andere kinderen in een gezin. Hoe ga je hier als ouders het beste mee om?

Want hoe kun je als ouder je kinderen troosten en beschermen als je zelf zo verdrietig en wanhopig bent?

De moeder van Mattie Valk

De moeder van radio-dj Mattie Valk ervaarde veertig jaar geleden een groot verlies in haar gezin. Haar zoon is op 6-jarige leeftijd overleden. Hij is aangereden door een auto en heeft het ongeluk niet overleefd. Mattie was op dat moment nog niet geboren, maar ze had nog wel een andere zoon, Arjan, waar ze voor moest zorgen.

“Je moet door, je kan niet anders. Alles gaat op de automatische piloot”, vertelt ze in de uitzending van Qmusic. “Dan komt ook in je hoofd: maar ik heb nog een kind. Ik weet echt wat wanhoop is, dat je niet meer weet waar je het zoeken moet van verdriet.” Ook vertelt ze dat zij en haar partner het verlies allebei anders ervaarden. “Ik was heel praterig, papa kon er juist heel moeilijk over praten. Maar je moet elkaar de ruimte geven om het op je eigen manier te verwerken.”

Twee jaar na het verlies werd Matte geboren. Op de vraag hoe dat was voor haar, reageerde ze als volgt: “Je bent altijd een beetje angstig dat er wat gebeurt. Ik kan best een hoop hebben, maar als er wat zou gebeuren met Mattie of met Arjan, dan geloof ik dat je mij ook kon wegbrengen.”

Een kind verliezen

Een kind verliezen is het grootste verdriet dat een ouder kan hebben. Zoals de moeder van Mattie al aangaf, hebben ouders naast het eigen verdriet, soms ook nog andere kinderen die hun vader en moeder op dat moment juist heel hard nodig hebben. Dat kan voor ouders best lastig zijn, soms komen ze daardoor niet eens toe aan hun eigen verdriet.

Hoe oud het kind ook is, of het nou een volwassene, tiener of baby is, voor elke ouder is het verliezen van een kind een verschrikkelijke gebeurtenis. Geen enkele ouder hoopt dit ooit mee te maken. Ook babysterfte komt helaas regelmatig voor in Nederland. En ook al kennen de andere kinderen in het gezin hun broertje of zusje nog niet, het overlijden heeft ook op hen invloed.

De andere kinderen in het gezin

Brigit Nieuwenstein schreef het boek Mama, ik kom jou wel troosten, waarin ze antwoorden geeft op de zoektocht van ouders wat ze kunnen doen om de gevolgen van babysterfte voor de andere kinderen in het gezin te beperken. Nieuwenstein wilde meer te weten te komen over de impact van babysterfte op háár kinderen én op andere kinderen die daar mee te maken hebben gehad.

In Mama, ik kom jou wel troosten deelt Nieuwenstein haar persoonlijke ervaringen. Ook sprak zij met kinderen, ouders en professionals. In tegenstelling tot veel andere boeken in dit genre richt dit boek zich op de verwerking van de rouw en het verdriet van de broers en zussen. Een onderbelichte kant van de verwerking van babysterfte volgens haar. Het boek levert herkenning op bij mensen met soortgelijke ervaringen en biedt handreikingen aan hulpverleners.

Zo reageren kinderen op verlies als een dierbare overlijdt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.