Julia van Buuren
Julia van Buuren Opvoeden 24 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je als ouder doen als je kind wordt ontvoerd?

Rusland heeft sinds de oorlog met OekraĂŻne bijna 20.000 OekraĂŻense kinderen ontvoerd en gedeporteerd naar Rusland. Dit is strafbaar en daarom heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag de Russische president Poetin een arrestatiebevel uitgevaardigd. Ook in Nederland worden nog elk jaar kinderen ontvoerd.

Kinderen mogen niet zonder dat zij het zelf willen of zonder toestemming van hun ouders, naar een ander land worden gebracht. Ook mogen ze niet gedwongen worden om daar te blijven.

Meer ontvoeringen

Kinderen worden steeds vaker ontvoerd. In 2022 waren er van 292 kinderen meldingen omtrend internationale kindontvoeringen. Dit is met 27,5 procent gestegen ten opzicht van het jaar ervoor.

Het gaat voornamelijk om jonge kinderen. Van de 292 kinderen waren 137 kinderen vijf jaar oud of jonger, 104 kinderen waren tussen de zes en twaalf jaar oud en twintig kinderen waren tussen de dertien en vijftien jaar. Twaalf kinderen waren zestien of zeventien jaar.

Een reden voor de toename is dat het Centrum Internationale Kinderontvoering beter wordt gevonden. Daarnaast speelt de globalisering een rol. Steeds meer ouders vertrekken naar het buitenland om daar te wonen en werken. Daar kan een conflict ontstaan dat leidt tot een ontvoering.

Ontvoering door de moeder

Bij 80 procent van de ontvoeringen is de moeder de dader. Desalniettemin zien ouders het vaak zelf niet als ontvoering, aangezien zij de verzorgers zijn van het kind. Toch zijn er forse straffen wanneer niet beide ouders toestemming hebben gegeven.

Vaak worden de kinderen ontvoerd naar België en Duitsland. Daarnaast worden kinderen vaak naar migratielanden overgeplaatst zoals Turkije en Polen. Ook Syrië, Irak en Afganistan zijn populaire bestemmingen.

Wat kun je als ouder doen?

Wanneer het kind is ontvoerd, is het als ouder verstandig om zo snel mogelijk een melding van de ontvoering te maken bij de Centrale autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden. Zij helpen met een verzoek om je kind terug te halen. Dit kan alleen als het kind jonger dan zestien jaar is en een gewone verblijfplaats had in Nederland.

Voorkomen

CoƟkun ÇörĂŒz, directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering, laat weten dat er vooraf vaak signalen zijn: “Denk aan rechtszaken, meldingen bij de politie, kinderbescherming, jeugdzorg en in het onderwijs.” Ouders kunnen al bij het Centrum Internationale Kinderontvoering terecht voor juridisch advies wanneer de eerste signalen opspelen.

Het Centrum Internationale Kinderontvoering raad ouders in alle gevallen aan om op tijd aan de bel te trekken en te voorkomen dat een kind de grens overgaat.

Anoniem: ‘Ik ontdekte dat mijn man een kind heeft in het buitenland.’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox đŸ‘Ș

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.