Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 24 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Gaat je kind voor het eerst alleen buiten spelen? Spannend! Deze tips kunnen je helpen

Wanneer je kind er klaar voor is om alleen buiten te spelen, en dat verschilt echt per kind, is het fijn om samen een paar afspraken te maken. Bouw het alleen buiten spelen langzaam op en geef je kind het vertrouwen dat het veilig alleen buiten kan spelen. Met deze tips en adviezen gaat dat helemaal lukken.

Dat alleen mogen buiten spelen hangt dus af van je kind, maar ook van andere factoren. Hoe druk de buurt is bijvoorbeeld, maar ook of er water in de omgeving is of een spoorweg. Is er veel of weinig verkeer, heeft je kind al besef van tijd en wonen er wel of geen bekenden in de omgeving?

Hebben jullie als ouders er uiteindelijk vertrouwen in dat je kind alleen naar buiten mag, dan is het goed om een paar duidelijke afspraken te maken waar iedereen zich aan moet houden.

7 tips over alleen buiten spelen

Geef je kind een paar duidelijke regels mee over het alleen buiten spelen en zorg ervoor dat die zo concreet mogelijk zijn.

  1. Alleen buiten spelen mag, maar wel binnen het door jou uitgekozen kader. Bijvoorbeeld van jullie huis naar de speeltuin en dezelfde weg weer terug. Of niet verder dan het laatste huis van de straat. Wees zo duidelijk mogelijk zodat het voor je kind concreet is tot waar het mag gaan.
  2. Vreemden zijn voor kinderen al snel geen vreemden meer wanneer ze in gesprek raken. Leg daarom uit dat je kind nooit met iemand mee mag gaan, of het diegene nou kent of niet. Je kind moet altijd eerst naar jou toekomen om dit te melden, ook als het gaat om een vriendje of vriendinnetje. Wonen bekenden in de buurt, dan kun je die als uitzondering benoemen voor het geval zij dichterbij wonen en er is iets aan de hand bijvoorbeeld.
  3. Iets aannemen van anderen is ook niet de bedoeling, hoe lekker of leuk iets ook is. Ook in dat geval moet je kind eerst naar je toekomen om te vragen of het ok is.
  4. Leg uit wat je kind het beste kan doen als het is gevallen of als andere kinderen vervelend doen tegen je kind.
  5. Geef je kind een tijd (en horloge) mee wanneer het al kan klokkijken of spreek af dat het uiterlijk naar huis komt wanneer vriendjes naar huis gaan, wanneer de lantaarnpalen aan gaan of dat je je kind op komt halen.
  6. Geef je kind een armband met jouw telefoonnummer voor het geval dat.
  7. Laat je kind steeds wat vrijer en geef complimenten als het goed gaat en je kind zich aan de regels houdt. Dat geeft jullie beide vertrouwen.

Hoe krijg ik mijn kind weer aan het buitenspelen? Gezinscoach geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.