Redactie
Redactie Gezin 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: 3 kinderen is het meest stressvol

Heb jij ook drie prachtige kinderen? Ondanks dat je je natuurlijk gezegend mag voelen met dit aantal kinderen, liegt de titel er niet om. Uit onderzoek blijkt dat moeders met drie kinderen de meeste stress ervaren.

Het onderzoek naar de belangrijkste stressfactoren van moeders werd door de website TODAY gehouden onder 7.000 moeders. Moeders van drie kinderen kwamen er het minst goed vanaf.

Meer kinderen, meer stress?

Je zou misschien denken dat hoe meer kinderen moeders hebben, des te meer stress zij ervaren. Maar opmerkelijk is dat moeders met vier of meer kinderen weer minder stress ervaren. De stressfactoren nemen nog wel toe tot en met drie kinderen, maar gek genoeg hebben moeders met meer dan drie kinderen dus weer minder stress.

Te weinig handen

Maar waarom ervaren moeders van drie kinderen dan de meeste stress? Volgens het onderzoek is een van de redenen dat je zodra je drie kinderen hebt, als ouders in de minderheid bent. Het is dan drie kinderen ‘tegen’ twee ouders. Daarnaast geven moeders aan dat de overgang van één naar twee kinderen over het algemeen goed te doen was, maar dat een derde kind hun wereld volledig veranderde. Mamablogger Jill Smokler legt uit: “Ik heb het gevoel nergens meer controle over te hebben. Je hebt maar twee handen, terwijl je drie kinderen hebt.”

De stressfactoren

De website stelde ook aan de 7.000 moeders de vraag waar zij dan voornamelijk over stressen. De meest voorkomende antwoorden waren geldzorgen, werk, partners die zich als een kind gedragen, maar voornamelijk de druk die moeders op zichzelf uitoefenen. Veel moeders gaven dan ook aan dat zij erg veel van zichzelf verwachten, vaak tijd tekort komen en zelfs stressen over de stress die ze hebben.

Ideaal aan vier of meer kinderen

Dan rest ons nog de laatste vraag: waarom ervaren moeders met vier kinderen dan weer minder stress? Psychiater en moeder Janet Taylor legt het als volgt uit: “Voor perfectionisme is geen ruimte meer in je hoofd als je vier kinderen hebt.” En ze voegt hier aan toe: “Hoe meer kinderen je hebt, hoe zelfverzekerder je over je opvoedingskwaliteiten wordt, waardoor je weer minder stress ervaart.” 

Bron: Today

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.