Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Ouders 22 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: ouders zijn wekelijks een werkdag kwijt aan de kinderen klaarmaken

‘Opstaan, het is tijd om te gaan douchen.’ ‘Heb je je tanden wel gepoetst?’ ‘Eet je broodje nog even op en dan is het echt tijd om je schoenen aan te trekken.’ De ochtenden kunnen een behoorlijke uitdaging zijn als je ervoor moet zorgen dat het hele gezin op tijd de deur uit gaat. Uit onderzoek blijkt nu dat al die momenten bij elkaar iedere week behoorlijk wat tijd in beslag nemen.

Uit het onderzoek blijkt dat alle verschillende taken en het aansporen van de kinderen ‘s ochtends om ze klaar te maken, ervoor zorgen dat ouders wekelijks opgeteld een werkdag hieraan kwijt zijn. Aan het einde van het schooljaar, heeft de gemiddelde ouder 540 keer aan zijn kind gevraagd om op te schieten.

LEES OOK: Onderzoek: ouders zijn oververmoeid door het ouderschap (en dit kun je eraan doen)

Rachel Macy Stufford, auteur van het boek Hands Free Mama, Hands Free Life, schrijft dat het leven met een kind dat van nature nog heel erg bezig is met de wereld verkennen en ontdekken, maar lastig matcht met een moeder die druk door het leven raast. Stafford: ‘Altijd als mijn kind mij afhield van mijn eigen schema, dacht ik bij mezelf: ‘Hier hebben we echt geen tijd voor.’ Dit resulteerde erin dat de woorden die ik het vaakst tegen mijn dochter zei ‘schiet op’ waren. We zeggen altijd tegen de kinderen dat zij op moeten schieten, maar misschien moeten wij als maatschappij het juist wel rustiger aan doen.’

Stufford: ‘Om ons allebei iets meer gemak te geven, begon ik mijn dochter iets meer tijd te geven om zich klaar te maken. Soms kwamen we zelfs dan nog te laat. Op dat soort momenten stelde ik mezelf gerust met de gedachte dat het te laat komen hooguit maar een paar jaar zou duren. Zodra ze ouder is en zelfstandiger is en meer verantwoordelijkheden heeft, wordt het anders.’

LEES OOK: Onderzoek: deze momenten op de dag bezorgen ouders het meeste stress

Soms kan het niet anders

Hoe mooi het ook klinkt, Stuffords’ manier is natuurlijk niet voor alle ouders mogelijk. Als je om half 8 de deur uit moet om je kind op tijd naar school te brengen en stipt om 9.00 uur op je werk te verschijnen, kun je nu eenmaal niet afgaan op een ietwat treuzelend ochtendritme van je kind. Als de urgente mailtjes al binnenstromen voordat de dag goed en wel begonnen is en je op tijd moet inklokken op je werk, zal er altijd een factor van haast of ‘even snel doen’ bij komen kijken. En stiekem is dat ook niet erg, het hoort erbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.