Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Ouders 21 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek: ouders zijn oververmoeid door het ouderschap (en dit kun je eraan doen)

Dat het ouderschap uitputtend kan zijn, is geen verrassing. Het kan een gevoel zijn waar je echt mee kunt zitten. Maar nu zijn er ook cijfers die dit gevoel onderbouwen. Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat veel ouders zich overweldigd voelen door het ouderschap. Het wordt ze allemaal teveel en ze raken als het ware opgebrand.

Voor het Amerikaanse onderzoek werden ruim 2.000 ouders ondervraagd over hoe zij het ouderschap ervaren. Dertig procent van de ouders uit het onderzoek zijn het erover eens dat de situatie waarin beide ouders werken, een van de grootste uitdagingen is.

Neil D. Brown een klinisch sociaal werker en auteur van Ending The Parent-Teen Control Battle zegt hierover: ‘Een burnout bij ouders is een combinatie van fysiek, emotioneel en mentaal uitgeput zijn. Het zorgt voor een chronisch gevoel van oververmoeid bij ouders die vaak last hebben van slaap- en concentratieproblemen. Dit kan weer leiden tot depressies, angsten en ziekte.’

Ouder burn-out

Meer dan 60 procent van de tweeduizend ondervraagde ouders geeft aan dat ze weleens zo’n ‘ouder burn-out’ gehad hebben. Daarnaast geeft 40 procent van de respondenten aan dat dit een serieuze impact heeft gehad op hun kwaliteit van leven.

Op de vraag of het nu lastiger is om kinderen op te voeden dan toen zij zelf nog opgroeiden, geeft 90 procent aan dat dit het geval is. De ouders gaven een top vijf van uitdagingen die ze tegenkomen in het moderne ouderschap:

Afleidingen op social media: 29 procent
Allebei de ouders werken: 27 procent
Emotionele of gedragsproblemen: 24 procent
Druk van leeftijdsgenoten, inclusief pesten: 21 procent
Geweld en veiligheidssituatie op scholen: 18 procent

LEES OOK: Zo zag het ouderschap eruit voordat het internet alle antwoorden gaf

Deze factoren in het ouderschap veroorzaken de oververmoeidheid

Daarnaast gaven ze ook aan wat de grootste factoren waren die een directe invloed hebben op hun oververmoeid:

Te weinig meewerking van de kinderen of pubers: 33 procent
Druk of uitputting door het werk en/of het huishouden: 29 procent
Financiele zorgen: 29 procent
Teveel digitale middelen en social media die de kinderen en pubers afleiden: 26 procent
De verantwoordelijkheden bij hobby’s en naschoolse activiteiten van de kinderen: 21 procent

Brown heeft wat suggesties voor ouders om zich beter te voelen:
– Stel duidelijke regels op voor de kinderen en pubers. Betrek ze bij het huishouden en leer ze hoe zelfstandig huishoudelijke klusjes kunnen uitvoeren.

– Maak duidelijk dat bepaalde wensen en luxe dingen (zoals de smartphone, tijd met vrienden en zakgeld) alleen kunnen als ze zich verantwoordelijk en flexibel gedragen. Ga hierbij niet dreigen, maar laat ze het zelf goed of fout doen.

– Gebruik een positieve toon wanneer je verwachtingen aangeeft of regels uitlegt aan je kinderen

– Gebruik het karakter van je kinderen om ze juist met je mee te laten buigen. Sommige kinderen zijn erg gevoelig, terwijl anderen juist meer competitief zijn. Wees je bewust van wat werkt voor je kind: is dit wanneer alles stap voor stap wordt opgeschreven of als je aangeeft dat iets voor een bepaald tijdstip gedaan moet zijn?

– Stel regels op voor de hoeveel tijd je kind per dag mag staren naar een beeldscherm

– Zorg voor meer plezier en tijd voor jezelf. Blaas een oude hobby nieuw leven in of begin aan een nieuwe uitdaging, zoals een muziekinstrument spelen, op dansles gaan of beginnen aan een nieuwe sportieve uitdaging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.