Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Opvoedstijlen 23 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Boeken: 6x leuke multiculturele kinderboeken

De ramadan, kinderen met een andere huidskleur of vluchtelingen: het zijn allemaal thema’s die kinderen mee kunnen krijgen in een multiculturele samenleving. Het zijn niet altijd even makkelijke onderwerpen om in een notendop inzichtelijk te maken voor je kind. Met de volgende multiculturele kinderboeken leert je kind hier op een leuke en ontspannen manier meer over.

Multiculturele kinderboeken om met je kind te lezen

1. Heeft vriendschap een kleur?

Auteurs: U. Scheffler en Jan Lieffering

De vrienden Mark, Joshua, Samir en Kari zitten samen op school en zijn de beste vrienden. Ze komen niet allemaal uit hetzelfde land en zien er anders uit. Ze konden elkaar eerst lastig begrijpen doordat ze woorden anders uitspraken. Nu spelen ze ook samen en bij elkaar thuis en leren ze van elkaars culturen. Hierdoor leren kinderen letterlijk dat vriendschap geen kleur kent.

Leeftijdscategorie: 2 tot 6 jaar
Prijs: 14,50 euro via Bol.com

2. Hoe Farah meedoet aan ramadan, zonder te vasten!

Auteur: Naima El Bouzidi

In dit boek krijgt Farrah (en de kinderen die het boek lezen) de Ramadan uitgelegd. Farahs’ ouders leggen haar uit wat de ramadan inhoudt. Dit doen ze met het voorbeeld van twee eekhoorntjes Rama en Dan die avonturen beleven. Zo leert ze hoe ze toch mee kan doen aan de ramadan zonder als klein kind te hoeven vasten.

Leeftijdscategorie: vanaf 4 jaar
Prijs: 18,38 euro via Bol.com

LEES OOK: Omgaan met andere culturen: zo kun je dit stimuleren in de opvoeding

3. Aicha en Fienne vieren Suikerfeest

Auteur: Zakia Charbouch

Aicha gaat samen met haar vriendinnetje Fienne het Suikerfeest vieren. Dit doen ze gezellig bij de oma van Aicha. Maar Fienne weet nog niet zo goed wat het Suikerfeest is. Met dit boek krijgt je kind meer een beeld van wat het Suikerfeest inhoudt.

Leeftijdsindicatie: niet bekend
Prijs: 14,50 euro via Bol.com

4. De fanfare

Auteurs: Alice van de Geest en Sanne Thijs

Asha maakt samen met al haar buurtvriendjes muziek in de straat. Het wordt – zoals de titel al doet vermoeden – een fanfare. Het verhaal wordt verteld als optelverhaal met kinderen van allerlei afkomsten.

Leeftijdsindicatie: 2 tot 6 jaar
Prijs: 9,95 euro via Studio Sesam

LEES OOK: Voorlezen aan oudere kinderen? 6x hierom doen

5. Willewete – Wereldkinderen

Auteur: Reina Olliver

Met dit boek leren kinderen meer over verschillende culturen en gebruiken van over de hele wereld. Want hoe ziet een dag van kinderen aan de andere kant van de wereld er eigenlijk uit? Welke talen spreken ze in Noord-Amerika? Er komen ook opdrachten en een quiz voor in dit boek, om je kind zo nog meer te leren over de wereld.

Leeftijdsindicatie: 4 tot 8 jaar oud
Prijs: 16,95 euro via Bol.com

6. Vleugels van Papier

Auteur: Sari Mar en illustrator Anke de Potter

Dit boek gaat over een jonge vluchteling die zijn familie in het thuisland mist. Het Afghaanse jongetje Ifraan is vanwege de situatie in zijn thuisland gevlucht naar België. In het vluchtelingenkamp ontmoet hij Hamid die hem vertelt over kraanvogels. Ifraan denkt vaak terug aan zijn Baba. Volgens de Japanse legende zijn duizend kraanvogels genoeg om een wens uit te laten komen. Dit brengt Ifraan op een idee..

Leeftijdsindicatie: 3 tot 8 jaar
Prijs: 12,95 euro via Studio Sesam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.