Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 31 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dure cadeaus, grote tuin of merkkleding? Deze 7 dingen onthouden kinderen over hun ouders

Misschien vraag je het je weleens af: wat onthouden kinderen nou eigenlijk van de opvoeding en het ouderschap van hun ouders? Weliswaar verrassend, maar het zijn waarschijnlijk niet de dingen die je verwacht. Wij vertellen het je.

Jij denkt misschien ook weleens terug aan de opvoeding van je ouders en dan komen er hoogstwaarschijnlijk een paar dingen bij je naar boven.

Het goed doen

Opvoeden is een lastige kwestie. Je probeert het goed te doen, maar eigenlijk heb je soms geen idee wat dat ‘goed’ dan is, dus doe je maar wat. Geloof ons, dat is niet raar, dat doet elke ouder en dat maakt een vader of moeder juist ‘echt’. Geen één ouder is perfect en dat maakt het ouderschap spannend, uitdagend en kwetsbaar. Maar ook dankbaar, mooi en gezellig, laten we dat niet vergeten.

Als ouder kan je je soms druk maken over van alles, van kleine tot grote dingen, die er vaak uiteindelijk niet meer toe doen. Jouw kinderen vinden het later echt niet belangrijk of ze een grote of kleine tuin, kleren van een duur merk of leuke tweedehandse koopjes of cadeaus voor 15 euro of 50 euro hadden.

Dit onthouden kinderen over hun ouders

Wat ze dan wel onthouden? De volgende zeven dingen:

1. Moed geven

Je kinderen zijn een hoop levensfases doorgegaan, waar ze elke keer opnieuw veel leerden. Dat was soms spannend en eng, maar elke keer dat jij je kinderen moed gaf en ze bemoedigend toesprak, zijn herinneringen voor altijd. Jij zorgde ervoor dat ze zelfvertrouwen kregen, of dat nou ging om school, sport, een hobby of vrienden, jij was daar om hun hand vast te houden.

2. Het voorbeeld geven

Kinderen leren veel, ook zeker van jou als ouder, terwijl je dat niet altijd doorhebt. Ze onthouden niet altijd wat je precies zegt, maar wel wat je doet. Zeker als je woorden overeenkomen met je acties, herinneringen ze zich dat later nog. Ook als je woorden niet overeenkomen met je acties, onthouden ze dat. Dus het kan geen kwaad hier wat beter op te letten, om een goed voorbeeld te zijn.

3. Veilig voelen

Elk kind heeft de behoefte om zich veilig en beschermd te voelen. Een kind is kwetsbaar en zij zullen de momenten herinneren toen jij ze een veilig gevoel gaf. Bijvoorbeeld als je de monsters onder hun bed verjoeg of als je ze vasthield na een nachtmerrie. Als kinderen bang zijn, willen ze niks liever dan hun vader of moeder bij zich om zich veilig te voelen.

4. Tijd vrijmaken

Kinderen hebben de aandacht van ouders nodig, op die manier meten ze de liefde van hun ouders. De keren dat zij jouw onverdeelde aandacht nodig hadden en jij gelijk stopte met de was of schoonmaken, zullen zij onthouden. Dat je naar hen luisterde en ze gaf wat ze op dat moment even nodig hadden.

5. Met je partner omgaan

Kinderen vormen hun kijk op liefde grotendeels door hoe hun ouders met elkaar omgaan. Als je ook aan je kinderen durft te laten zien dat jullie een goed huwelijk of een goede relatie hebben, zullen ze dat onthouden en meenemen naar hun eigen relaties in de toekomst. De kans is groot dat je zoon of dochter zijn of haar partner hetzelfde behandelt als dat jij jouw partner behandelt.

6. Bevestiging en kritiek

Bemoediging, bevestiging en complimenten zijn heel belangrijk voor je kind om zijn of haar identiteit en eigenwaarde te vormen. De woorden die jij door de loop van de jaren tegen je kinderen zegt, zullen ze op latere leeftijd nog herinneren. Ook kritiek onthouden ze en dat is goed, zolang het maar vanuit liefde is gezegd en het opbouwend is. Dat nemen ze mee in de toekomst.

7. Familietradities

Hoe zeer kinderen ook van spontaniteit houden, ze hebben ook behoefte aan voorspelbaarheid. De familietradities die in de loop der jaren in jullie gezin ontstonden, denk aan gezellige filmavonden, spelletjesmiddagen of feestdagen, zullen zij zich altijd blijven herinneren. En misschien nemen zij dat mee in hun eigen gezin in de toekomst.

De 5 talen van de liefde: welke liefdestaal spreekt jouw kind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.