Laura Saija
Laura Saija Ouderschap 20 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

12 dingen waar moeders zich niet schuldig over hoeven te voelen

Moederschap bestaat voor een groot deel van de tijd helaas ook uit schuldgevoelens, de welbekende mom guilt. Waarom voelen we ons als moeder zo vaak schuldig? De perfecte moeder willen zijn, kan veel stress en uitputting opleveren.

Kinderen hebben geen perfecte moeder nodig, ze willen een lieve zorgzame moeder die goed voor zichzelf zorgt.

Schuldig voelen

Zonde om je schuldig te blijven voelen voor hele normale dingen. In dit lijstje vindt je 12 dingen waar je je als moeder niet meer schuldig over hoeft te voelen.

1. Het missen van je oude leven

Het is normaal om met weemoed terug te denken aan je oude leven, waarin je kon ontspannen met tv-kijken of boeken lezen, en vervolgens ‘s avonds laat naar de bar kon gaan. Het missen van die vrijheid betekent niet dat je minder van je kinderen houdt of een slechte moeder bent.

2. Tijd voor jezelf nodig hebben

Mensen hebben tijd alleen nodig. Voor introverte personen, die tijd nodig hebben om op te laden zonder anderen om hen heen, geldt dit nog sterker. Ouders hebben tijd voor zichzelf nodig, om dingen te doen die alleen voor henzelf zijn. Dit betekent niet dat je niet genoeg van je kinderen houdt.

3. Een onderdeel van je leven verwaarlozen

Als moeder betekent het niet dat andere aspecten van je leven verdwijnen. Werk, vriendschappen, huishouden, hobby’s – het is er allemaal nog, maar soms krijgt een van die gebieden tijdelijk minder aandacht. Maak je geen zorgen als je minder tijd hebt voor vrienden of als je huis een rommeltje is. Het is een fase in het leven als moeder. Jouw andere aspecten zullen weer aandacht krijgen, maar nu groei je als moeder en dat is prima.

4. Even op je telefoon kijken waar de kinderen bij zijn

Natuurlijk, als je kinderen onveilig en onbewaakt spelen omdat je niet kunt stoppen met scrollen door je Instagram-feed in het park, dan moet je jezelf en je telefoonverslaving onder controle krijgen. Maar als je kinderen vrolijk spelen terwijl je in de buurt toezicht houdt en je even een bericht wilt lezen of een video wilt kijken, ga je gang. Neem een mentale pauze voor een minuutje.

5. Tijd met je partner doorbrengen zonder de kinderen

Een van de beste cadeaus die je je kinderen kunt geven, is een goed huwelijk. Jullie hebben tijd nodig als koppel, om samen te zijn zonder gezeur op de achtergrond en onderbrekingen om een kleintje te verschonen.

6. Een baan hebben en daar blij mee zijn

Je bent een persoon los van je rol als moeder. Als het je droom is om een carrière te hebben en je eigen geld te verdienen of als je het gewoon niet kunt verdragen om de hele dag thuis te zitten met de kinderen. Voel je niet schuldig.

7. Je kind schermtijd geven

Natuurlijk moeten er limieten zijn aan de hoeveelheid schermtijd die je kinderen hebben. Je moet zeker wat regels stellen. Maar als je kinderen ‘s ochtends een show of twee kijken en af en toe een film op een regenachtige dag in plaats van rond te hangen en te klagen dat ze zich vervelen, is daar absoluut niets mis mee.

8. Niet direct de kinderen ophalen

We kunnen allemaal toegeven dat we dit weleens hebben gedaan. Je bent klaar met werken en in plaats van meteen naar de kinderopvang te gaan, geef je jezelf een paar minuten (of een uurtje) om gewoon iets te doen jij wil. Rondhangen in de Action. In de auto zitten en door sociale media scrollen. Een dutje doen. Een boek lezen.

9. Rondlopen in je yogabroek zonder make-up

Tien jaar geleden had je het je niet voor kunnen stellen dat je ooit zo de deur uit zou gaan. Nu maakt het je even niet meer uit, zolang je maar fatsoenlijk bedekt bent en dat is helemaal oké.

10. Niet graag met de kinderen speelt

Niet iedereen houdt ervan om uren op de grond te zitten met de baby en blokken te stapelen en dat is oké. Misschien hou je liever van buiten tikkertje spelen of knutselen. Of vind je gewoon dat kinderen met hun vriendjes moeten spelen.

11. Af en toe fastfood of diepvriesmaaltijden serveren

Ook je eens niet de Schijf van Vijf serveert op de bordjes hoef je je daar zeker niet schuldig over te voelen. Iedereen haalt wel eens een afhaalmaaltijd of een diepvriesmaaltijd. Vergeet niet om zelf ook te genieten van een dagje niet koken.

12. Fouten maken

Het is oké om fouten te maken. We doen allemaal maar wat als ouders. Er is geen handleiding. Erken je fouten, los ze op, maar laat je niet gek maken. Niemand is perfect.

Japke Janneke: ‘Het schuldgevoel is het zwaarst aan moeder zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.