Sofie Obbens
Sofie Obbens Puber 7 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Zoon en vriendin laten logeren? ‘Het gebeurt toch wel, dan liever onder mijn dak!’

Onlangs deelden we op onze Facebookpagina het dilemma van Eefje (39). Zij vroeg zich af: “Mag mijn zoon van 15 logeren bij zijn vriendin van 14?” Hier hadden vele lezers een mening over.

We delen een greep uit de reacties.

Zoon en zijn vriendin laten logeren?

“Mijn zoon is 15 jaar en zijn vriendin 14 jaar. Ze zijn nu een paar maanden samen en spreken regelmatig thuis af. Ze gaan dan ook vaak naar de slaapkamer en daar wordt ongetwijfeld gezoend en misschien wel meer. Ik heb mijn zoon meegegeven dat altijd alles bespreekbaar is, maar wat hij privé wil houden, houdt hij privé. Sindskort willen ze bij elkaar logeren. Ik vind 14 nog erg jong voor een meisje en ook haar moeder wil er niets van weten. Ik ben er wel wat minder stellig in dan haar moeder. Wat is wijsheid? Een logeerpartij toelaten of nog een jaartje wachten?”

Tips van lezers

Lees hier het hele verhaal van Eefje, mocht je het hebben gemist. Ben jij benieuwd wat anderen van dit dilemma vinden of zit jij in eenzelfde situatie? Lees dan vooral de adviezen, meningen en tips van onze lezers voor Eefje:

Moeder te vriend houden

“De moeder van zijn vriendinnetje wil het niet, dan is het niet netjes om het zelf wel toe te laten dat ze bij jou logeren. Je kan beter de moeder van het vriendinnetje te vriend houden en op één lijn zitten. Voorkomen dat ze het elders gaan doen, gaat sowieso niet lukken overigens. Zeg dat ook tegen die moeder.” – Alexander.

Veel te vroeg

“Het wordt steeds vroeger. Mijn kinderen waren daar op die leeftijd nog niet mee bezig, tegenwoordig is dat de normaalste zaak van de wereld om er dan al mee bezig te zijn. Ik vind dat veel te vroeg. Niet dat ik mijn kinderen preuts heb opgevoed, maar ik heb daar toch mijn mening over.” – Tamara.

Ongewenste zwangerschappen

“In overleg en met toestemming van haar ouders, dan mag dat. Liever thuis met de juiste voorlichting dan ergens anders stiekem. Juist in landen waar hier heel moeilijk over wordt gedaan, zijn veel meer ongewenste zwangerschappen.” – Gender Balance.

Beter thuis dan buiten in een hoekje

“Als de moeder van het meisje er niet achter staat, dan lijkt het me sowieso geen optie. Anders zou ik het laten afhangen van hoe de relatie is tussen die twee. Het ene kind is het andere niet. Als je ziet dat ze er beiden verantwoordelijk mee om kunnen gaan en er ook daadwerkelijk klaar voor zijn, dan lijkt me het beter dat ze het veilig binnenshuis doen dan buiten in een hoekje.” – Marcellina.

Ieder op een eigen kamer

“Misschien kunnen ze wel logeren, maar ieder op een eigen kamer. Hebben ze al seks gehad, dan houd je dat ook niet meer tegen en kan je beter met ze in gesprek gaan over bescherming.” – Ciska.

Liever onder mijn dak

“Hier is alles bespreekbaar, maar dan ook alles. Er komen soms verhalen dat ik denk; ik hoef het niet te horen. Maar alles is beter dan niets bespreken. Ik vind 14 nog wel erg jong, maar als ze het willen doen, dan doen ze het toch wel. Dan liever onder mijn dak!” – Daniella.

Na zes maanden mag het

“Seks kunnen ze ook hebben als ze samen boven zijn, daar is logeren niet voor nodig. Als ze bijvoorbeeld zes maanden samen zijn, mogen ze van mij samen slapen.” – Kimberley.

Praat over normen en waarden

“Ontmoet elkaar eens en praat met elkaar hoe jullie en zij het logeren zien. Op een kamer of juist in een aparte kamer. Wat zijn jullie waarden en normen en hoe zien haar ouders dat?” – Annette.

Tips van de redactie

“We snappen dat dit een lastig dilemma is. Enerzijds wil je je zoon en zijn vriendin in bescherming nemen, anderzijds kun je het toch niet tegenhouden dat ze seks met elkaar gaan hebben. Wij raden aan om in gesprek te gaan met haar moeder en/of vader, misschien zelfs met de kinderen erbij. Zorg dat je met haar ouders en de kinderen tot een besluit komt waar iedereen zich goed bij voelt.

Mocht je dat nog niet gedaan hebben, geef dan ook seksuele voorlichting. Je kunt niet tegenhouden dat ze seks gaan hebben, wees daarom op tijd met het uitleggen van het belang van plezier en voorbehoedmiddelen. Zorg dat er condooms in huis zijn en vraag zijn vriendin hoe ze denkt over anticonceptie. Zo zorg je ervoor dat ze goed voorgelicht zijn en plezier kunnen beleven aan hun eerste of volgende keer. Veel succes met het bespreken van dit dilemma.”

Dilemma: ‘Mijn puber van dertien wil geen ADHD-medicatie meer slikken.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.