Sofie Obbens
Sofie Obbens Puber 3 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: Mag mijn zoon (15) logeren bij zijn vriendin (14)?

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap, problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Eefje (39) haar dilemma voor: “Mag mijn zoon (15) logeren bij zijn vriendin (14)?”

“Op zijn veertiende kreeg mijn zoon zijn eerste vriendin. Zij was dertien en ik geloof dat de relatie vooral bestond uit ‘snappen’ op Snapchat. Als ze elkaar zagen, was dat vaak in de stad met vrienden erbij. Meer lichamelijk contact dan elkaars hand vasthouden, was er niet bij.

Open over seksualiteit

Mijn zoon en ik zijn erg open naar elkaar. Ik heb hem meegegeven dat we over alle onderwerpen open kunnen zijn en daar hoort ook seks bij. De details hoef ik niet te weten, maar als hij eens vragen heeft over seksualiteit kan hij zonder gêne bij mij aankloppen. Maar ik ga hem zelf niet het hemd van het lijf vragen over zijn seksuele leven. Wat hij wil privé wil houden, houdt hij privé.

Inmiddels heeft hij zijn tweede vriendin. Met haar spreekt hij thuis af, bij ons of bij haar. Meestal zitten ze een tijdje op zijn kamer. Er wordt gegamed, er worden gekke foto’s gemaakt, maar ik geloof ook dat er gezoend wordt en mogelijk meer. Dat gebeurt nu eenmaal op die leeftijd en dat is ook gezond.

Logeren

Sinds kort willen mijn zoon en zijn vriendin bij elkaar logeren. Ik vind dat nog erg jong voor een meisje van veertien. Vijftien vind ik ook jong, maar mijn zoon was lichamelijk al vroeg ‘rijp’. Daarbij geloof ik dat hij verantwoord keuzes kan maken en ook de keuzes van zijn vriendin respecteert. De moeder van zijn vriendin wil er nog niets van weten. Ik ben daar minder stellig in. Wat er gebeurt als die twee nu op de slaapkamer zijn, kunnen we immers ook niet controleren. Wat is wijsheid? Een logeerpartij toelaten of nog een jaartje wachten?

Tips van de redactie

We begrijpen dat dit een lastig dilemma is. Enerzijds weet je dat je zoon oud en wijs genoeg is om deze beslissing zelf te maken. Anderzijds is veertien misschien nog erg jong voor een meisje om bij haar vriend te slapen. Het lastige is dat een eerste keer seks niet te voorkomen is. Als ze het willen, dan doen ze het toch wel. Als je dat nog niet gedaan hebt, geef dan seksuele voorlichting. Vraag of ze al nagedacht hebben over anticonceptie. Leg uit wat het belang is van condoomgebruik en eventueel de pil of andere anticonceptie voor zijn vriendin. Maak duidelijk hoe bijzonder een eerste keer is en dat plezier beleven voorop staat.”

Dilemma: ‘Mijn puber van dertien wil geen ADHD-medicatie meer slikken.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.