Sofie Obbens
Sofie Obbens ADHD 26 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Mijn puber van dertien wil geen ADHD-medicatie meer slikken.’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Daisy (41) haar dilemma voor: “Mijn puber van dertien wil geen adhd-medicatie meer slikken, hoe ga ik hiermee om?

“Mijn zoon is op zijn tiende gediagnosticeerd met ADHD. Hij deed alles half, hij werkte slordig, het leek alsof hij niet luisterde en hij was constant dingen kwijt of vergeten. Ook kon hij niet stilzitten en nam hij geen rustmoment.

Medicijnen

Toen de kinderpsychiater ADHD diagnosticeerde, was dat voor ons enerzijds een bittere pil maar anderzijds een opluchting. We kregen erkenning voor zijn problemen en konden gaan kijken naar een behandeling. Bij die behandeling hoorde ook medicijnen. We hebben lang nagedacht of we hieraan wilde beginnen, het medicijn heeft immers een hoop bijwerkingen. Na lang wikken en wegen besloten we te starten met de medicijnen om te kijken wat het zou doen.

Mijn zoon begon zich wat rustiger te voelen. Op school kregen we positieve berichten, hij kreeg zijn werk weer af en had zijn aandacht er beter bij. Hij zag zelf ook in dat de medicijnen hem hielpen en we besloten de medicijnen doordeweeks te nemen als hij naar school moest. In het weekend thuis was meer ruimte voor zijn ADHD-gedrag en daarom zijn dan de medicijnen niet nodig. En zo beperkten we het medicijngebruik.

Weigeren

Maar inmiddels is hij twaalf en wil hij de medicijnen niet meer slikken. Het is iedere ochtend strijd in huis. Hij zegt dat hij er ‘saai’ van wordt. Daarmee bedoelt hij dat hij zichzelf te rustig vindt, ook bij zijn vrienden. De hormonen gieren door zijn lijf en hij is erg opstandig. Daar hoort ook bij dat hij zijn medicijnen weigert. Hij zegt zelf dat het prima op school gaat zonder medicijnen. Maar wij zien een duidelijk verschil. Hoe ga ik hiermee om?

Tips van de redactie

Wij begrijpen dat dit een lastig dilemma is. Je wil het beste voor je kind en het lijkt erop dat de medicijnen hem erg helpen. Probeer hem dit in te laten zien. Maak met hem een lijstje van de voordelen van de medicijnen ten opzichte van de tijd waarin hij geen medicijnen slikte. Als hij ze dan nog steeds weigert, overleg dan met de arts.

Bespreek of er een compromis te sluiten is. Bijvoorbeeld dat hij de medicijnen alleen slikt tijdens de proefwerkweek? Of kan hij zelf een een dagje zijn medicijnen niet innemen, om te ervaren hoe dat voelt? Maar waarschijnlijk heeft de arts hier nog veel betere ideeën over.

Kinderen met ADHD bezitten deze positieve eigenschappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.