Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 26 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Elise (42): ‘Mijn buurvrouw schreeuwt de hele dag tegen haar kinderen’

Elise heeft zelf twee kinderen van twaalf en veertien jaar. Haar buurvrouw Mirthe heeft iets jongere kinderen, die zijn momenteel vijf en zeven. Elise vindt dat Mirthe te veel tegen haar kinderen schreeuwt.

“Met Mirthe kan ik gelukkig goed opschieten, ze is een leuke buurvrouw en we kunnen altijd bij elkaar terecht. Ik erger me alleen kapot aan de manier waarop ze de hele dag tegen haar kinderen schreeuwt.

Schreeuwen tegen kinderen

Nu de deuren met het mooie weer open staan, merk ik het nog meer. Mirthe is een ontzettend a-relaxte moeder. Haar jongens zijn redelijk druk en moeten hun energie kwijt. Ze verbouwen regelmatig het huis, dan maken ze hutten met de kussens van de bank. Ik hoor Mirthe dan de hele dag schreeuwen tegen de jongens, dat ze moeten opruimen en dat ze spullen terug moeten leggen op hun plek.

Ook pakken ze nog wel eens iets te snacken uit de kast. De kruimels die ze veroorzaken triggeren Mirthe dan weer. Dan staat ze weer te schreeuwen dat ze die kruimels op moeten ruimen. “Wie mag dit weer allemaal gaan stofzuigen?!”, hoor ik haar dan schreeuwen. Als ze klaar is met stofzuigen, is er al weer iets anders gebeurt waardoor Mirthe tegen de jongens staat te schreeuwen.

Ook als de jongens eens rustig voor de tv zitten, is het weer niet goed. Dan loopt Mirthe weer te schreeuwen dat ze lui zijn en dat ze buiten moeten gaan spelen. Ik heb het idee dat ze zelf niet doorheeft hoe paniekerig ze de hele dag rondloopt in huis.

Lastig om hierop aan te spreken

Als ik zelf met Mirthe praat, dan komt ze juist wel relaxed over. We praten dan gezellig over school, de tuin, ons interieur of over andere alledaagse dingen. Daarom vind ik het ook lastig om haar erop aan te spreken.

Soms probeer ik wel met een omweg iets te laten merken. Zo zei ik laatst bijvoorbeeld: ‘Was het weer raak gistermiddag? Ik hoorde een hoop kabaal.’ Ze snapte de hint niet, maar zag het als gesprekopener. Ze kon even klagen over hoe zwaar ze het heeft met haar twee jongens.

Ergeren

Ik erger me kapot aan het geschreeuw van Mirthe. Gisteren zat ik lekker in de tuin, maar toen ben ik op een gegeven moment maar naar binnen gegaan met de deuren dicht. Waarom doet ze niet gewoon relaxed?”

Opvoeden zonder te schreeuwen: 7 gouden tips waarmee het je écht gaat lukken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.