Julia van Buuren
Julia van Buuren Scheiden 27 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Scheiden of bij elkaar blijven voor de kinderen? Stiefexpert geeft advies

Ondanks de tijd en moeite die je er in steekt, kan je relatie in zwaar weer verkeren. Dit is lastig, zeker wanneer jullie samen kinderen hebben. Uiteindelijk zul je een keuze moeten maken: blijf je het proberen of kies je ervoor om uit elkaar te gaan? Stiefexpert Marieke Jansen geeft advies bij het maken van deze moeilijke keuze.

Volgens het CBS neemt het aantal scheidingen af, dit komt vooral omdat stellen minder vaak trouwen. Ouders die samenwonen gaan wel vaker uit elkaar, jaarlijks hebben naar schatting ruim 20 duizend kinderen ouders die niet meer samen zijn.

Waarom gaan mensen vaker uit elkaar?

“Scheiden of uit elkaar gaan komt meer voor omdat we minder afhankelijk zijn van elkaar voor bijvoorbeeld de basisbehoeftes. We laten ons minder leiden door religie dan vroeger en vrouwen zijn veel onafhankelijker”, benoemt Jansen. Vrouwen nemen tegenwoordig dan ook twee keer zo vaak het besluit om te gaan scheiden. We zijn allemaal meer op onszelf gericht en hebben een relatie niet nodig voor onze persoonlijk ontwikkeling.

Wanneer maak je de keuze om te scheiden?

Uiteraard is dat per situatie verschillend. “Vaak is de reden dat partners uitgekeken zijn op elkaar, dat de communicatie niet goed verloopt of dat het vertrouwen weg is”, vertelt Jansen. Ook het ontbreken van de intimiteit, veel onenigheid over geld of botsende karakters zijn redenen voor mensen om te scheiden.

“Mijn ervaring is dat mensen niet zomaar scheiden, zeker als er kinderen in het spel zijn. Het valt ouders namelijk heel zwaar om hun kinderen pijn te doen”, legt Jansen uit. Veel gescheiden ouders zeggen ook dat het slechte nieuws vertellen aan hun kinderen het moeilijkste moment in hun leven was. “Ze gunnen de kinderen een gezin en ze gunnen de kinderen dat ze hun ouders elke dag zien. Ze willen niet dat hun kinderen moeten wisselen van huis”, benadrukt ze.

Bij elkaar blijven voor de kinderen?

Is het dan verstandig om bij elkaar te blijven voor de kinderen? “Kinderen die in een harmonieus gezin opgroeien hebben minder kans op problemen dan met een scheiding. Maar als er veel spanning en ruzie is, dan is scheiden beter”, zegt Jansen. Dan gaat het wel om een enigzins rustige scheiding. Volgens Jansen hebben kinderen meer aan gelukkige ouders en rust in twee gezinnen dan één gezin met veel spanning.

Heb je twijfels?

Jansen raadt aan om altijd hulp te zoeken wanneer het niet goed gaat in je relatie. “Vind je dit moeilijk? Zet je er dan overheen voor je kinderen. Vind je het duur? Scheiden is veel duurder”, sluit Jansen af.

Wat als je wil scheiden maar je partner niet? Scheidingsexpert Roos Boer geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.